Lubic je mogao biti sprečen

Da je Airbus nastavio da razvija tehnologiju kojom bi se automatski uključio auto-pilot u slučaju neprirodnog ponašanja pilota za vreme leta, avion Džermanvingsa, koji je Andreas Lubic survao u francuske Alpe, mogao je biti spašen.

Nakon terorističkog napada na kule bliznakinje u Njujorku 2001. godine Airbus je zajedno sa softverskom kompanijom Honeywell razvijao program koji bi onemogućio avione da udare u velike objekte poput zgrada ili, kao što je to ovde bio slučaj, planina. Nažalost, taj projekat nikada nije sproveden do kraja.

Program je bio tako zamišljen da bi auto-pilot preuzeo komandu nad letelicom ukoliko bi se pilot oglušio o alarme. U slučaju Džermanvingsovog aviona, inače baš Airbus-ovog modela, nekoliko puta su se oglasili alarmi koji su Lubicu sugerisali da podigne avion i da je teren ispred aviona.

Airbus za CNN nije želeo da komentariše mogućnost nastavka razvijanja ovog programa, dok su predstavnici Honeywell-a istakli da će nastaviti sa razvijanjem ovog programa samo ukoliko nadležne službe budu insistirale da se ovakav program instalira u pilotske kabine.

One thought on “Lubic je mogao biti sprečen

  • 6. apr. 2015 at 15:39
    Permalink

    A koliko bi to koštalo?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com