Makedonija: Treća (izborna) sreća

U Makedoniji je do 10 časova na 9. parlamentarnim izborima od 1990. godine glasalo oko 10 odsto upisanih birača, saopštila je Državna izborna komisija.

20160501_173021-12

Ipak, očekuje se da će ukupna izlaznost na ovim po mnogo čemu vanrednim izborima dostići i 70 odsto.

Andrijana Jovanovska, novinarka iz Skoplja, za portal Ekonomske Vesti kaže da se ovi izbori, koji su već dva puta ranije zakazivani i odlagani zbog „nemanja realnih uslova da se održe“, danas održavaju „po principu treća sreća“.

„Kome će se ovog puta posrećiti, još uvek je rano da se kaže. Obe velike partije su vodile agresivnu kampanju, punu napadanja i već poznatih predizbornih obećanja, zbog čega se dobija utisak da narod ovog puta ne glasa ‘za’ već ‘protiv’ onoga koji im se manje sviđa“, kaže Jovanovska.

Ona dodaje da današnje glasanje prema zvaničnim izvorima prolazi mirno i bez incidenata.

„Što ne znači da nije bilo agitacije čak i danas, ali to su nepotvrđenj slučajevi jer nije bilo prijava policiji. U toku jučerašnjeg dana su ipak zabeleženi slučajevi gde je u selima u jugoistočnom delu zemlje nuđeno po 1.000 denara, što je oko 15 evra, svakom članu porodice koji glasa za još uvek vladajaću stranku“ prenosi dešavanja u Makedoniji Jovanovska i zaključuje: „Fakat je da narod želi promene, ali da niko nije siguran da će do te promene i doći, ko god bio na vlasti u naredne 4 godine.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com