Meteorolozi, pa vi pojma nemate

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da bi najradije razjurio meteorološki zavod te zemlje.

„U njihovim prognozama ponekad nema šta da se pročita… Ponekad, kad ih pročitaš, poželiš da uopšte ništa i ne prognoziraju“, rekao je Lukašenko a prenosi TUT.by

Beloruski predsednik je meteorologe u Meteorološkoj službi pri Ministarstvu za zaštitu životne sredine pozvao da se ugledaju na kudikamo malobrojnije svoje kolege iz vojne meteorološke službe.

„Pozabavite se tom strukturom i naučite od njih kako se radi. Sasvim je mala u našoj armiji, ali tri dana iz sata u sat daju informacije i nijednom nisu pogrešili“, rekao je Lukašenko.

„Ako ne umete da radite, povežite se s vojnicima, naučite od njih kako se radi“, poručio je beloruskim meteorolozima Lukašenko.

Medjutim, beloruski predsednik nije baš originalan s idejom da razjuri meteorološku službu. Njen je pravi autor lider Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski.

Posle katastrofalnog nevremena koje je pogodilo Moskvu 29. maja ove godine, poslanik Državne dume Žirinovski sa govornice je zagrmeo da se Moskovska hidrometeorološka služba odmah razjuri!

„Čak sam i ja video crni oblak iznad Moskve… Pa otvorite prozor… Zašto ne kažete da će za 20 minuta početi snažba provala oblaka… Nije zato što sam ja pokisao, nego svi mi gledamo kroz prozor u nebo, a oni po svemu sudeći sede u podrumu“, obrazlagao je Žirinovski svoj predlog da se moskovski meteorolozi razjure.

U nevremenu koje meteorolozi nisu najavili, a pri snažnoj kiši i vetru brzine 30 kilometara u sekundi, poginulo je 16, a povredjeno oko 200 ljudi, nastradalo je više od hiljadu stabala i više od 2.000 automobila, krov je skinut sa stotine zgrada, 18.300 gradjana je ostalo bez struje…

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkoj nadovezao se pravo na Žirinovskog i predložio da se donese zakon koji će predvideti kazne za pogrešne meteorološke prognoze!

Kako to sa idejama Žirinovskog često biva, tu je stvar postala skroz ozbiljna, pa se odgovornosti meteorologa za štete koje je ruska prestonica pretrpela 29. maja ove godine prihvatilo i Državno tužilaštvo Rusije.

Nedavno je to Tužilaštvo objavilo svoj nalaz: Ministarstvo za prirodnu sredinu, u čiji sastav ulaze meteorološke službe, okrivljeno je za netačne prognoze o prirodnim nepogodama i nekompetentno osmatranje stanja životne sredine.

Portparol Tužilaštva Aleksandar Kurenoj tada je saopštio i ocenu Tužilaštva da je netačna prognoza jedan od uzroka katastrofalnih posledica uragana.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nije čekao sudski epilog svih ovih optužbi: smenio je neki dan direktora Državne hidrometeorološke službe Aleksandra Frolova s obrazloženjem da je dostigao godine života nekompatibilne s vršenjem državne službe. Obrazloženju Medvedeva niko nije poverovao.

A gradjane Rusije sad meteorološke službe obaveštavaju po ceo dan, kako reče jedna ruska koleginica, o svemu i svačemu. Ali džaba – 29maj je protutnjao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com