Ojačati ekonomske odnose Srbije i Belorusije

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić razgovarao je danas sa predstavnicima ministarstava trgovine i industrije Belorusije o mogućnostima za unapređenje privredne saradnje dveju zemalja i proširenje poslovnih aktivnosti kompanija.

sertić

Sertić je tokom sastanka sa ministrom trgovine Vladimirom Kotlovičem ukazao na to da bi bilo dobro da prijateljske odnose Belorusije i Srbije prate i jači ekonomski odnosi.

On je istakao da su neki događaji, poput krize u Ukrajini, uticali kako na zemlje Evroazijske unije, tako i na Srbiju.

Prema njegovim rečima, robna razmena sa Belorusijom pala je u prošloj godini za 35 do 40 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Ministar je svog sagovornika izvestio i o tome da su u prethodne dve godine sprovedene ozbiljne reforme u Srbiji, kao i da je naša zemlja ušla u aranžman sa MMF-om.

U stalnim smo pregovorima sa EU, što sa sobom nosi i promenu zakonske regulative, zbog čega smo u prethodne dve godine izmenili i veliki broj ključnih zakona, naglasio je Sertić.

On je podvukao da je, bez obzira na to što se u Srbiji sprovode teške reforme, u prošloj godini ostvaren pozitivan rast u privredi.

Obično se u takvim okolnostima dešava pad, ali zahvaljujući zalaganju premijera Aleksandra Vučića i resornih ministara uspeli smo da prošle godine ostvarimo rast od 0,8 odsto, naveo je ministar.

Sertić je primetio da u Belorusiji dugogodišnje rukovodstvo brine o ekonomiji, kao i da su reformisali mašinsku industriju i metalske komplekse.

Kotlovič je, ocenivši da je važno da se pomogne kompanijama da prevaziđu probleme i unaprede saradnju, poručio da je za Belorusiju Srbija uvek bila ključan partner.

On je ukazao na to da je ekonomska kriza imala uticaj na mnoge zemlje, ali da je važan podsticaj i zalaganje da se problemi prevaziđu.

Prema njegovim rečima, postoji više projekata i predloga za zajedničku proizvodnju različitih mašina, kao i poljoprivredne tehnike, pri čemu će se razmotriti i mogućnosti saradnje u tim oblastima.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Takođe, Sertić se danas sastao i sa zamenikom ministra industrije Belorusije Korčikom Dmitri Aleksandrovičem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com