Mogu li nemački političari odlučiti gde će biti fabrika Folksvagena?

Verovali ili ne – nemački političari mogu odlučiti gde Folksvagen neće graditi svoju fabriku.

Nemačka pokrajina Donja Saksonija od 1949. godine ima u toj kompaniji udeo od 20% i pravo veta na sve važne odluke, a u takve spada i odlika o izboru lokacije za gradnju fabrike.

Štafan Vajl (SPD), premijer Donje Saksonije, član je Nadzornog odbora Folksvagena i čuvar tog veta.

Ne bi li se javio još neki kandidat s ponudom Folksvagenu, da podsetimo: Vajl je neki dan rekao da ne može da zamisli da bi Folksvagen u ovoj situaciji gradio fabriku u Turskoj.

Inače, neki dan se navršilo 70 godina otkako je britanska vojna vlast u Nemačkoj 8. oktobra 1949. godine vratila Nemačkoj Folksvagen, firmu koju je 1937. godine osnovala nacistička Nemačka.

Tim povodom je Frankfurter algemajne cajtung podsetio zašto je uticaj politike i sindikata u Folksvagenu tako veliki kao u retko kojoj drugoj nemačkoj kompaniji, te ga ponekad zovu VEB Folksvagen (odnosno narodno preduzeće Folksvagen).

Kad su Britanci, čije su zasluge velike što VW zbog svojih ratnih zasluga nije bez milosti demontiran, vratili tu kompaniju Nemcima, 20% udela je pripalo nemačkoj saveznoj državi, a 20% pokrajini Donja Saksonija, kojoj je pripalo i pravo upravljanja ovim udelima. Kasnije je nemačka savezna država svoj deo prodala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com