Mogu li Nemci razumeti Francuze

Posle prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, sami su Francuzi njihovim rezultatima zbunjeni, dok su Nemci tim istim rezultatima oduševljeni. Otkud ova razlika može pokazati istraživanje koje su ekskluzivno za Frankfurter algemajne cajtung, list koji predvodi nemačko oduševljenje uspehom Emanuela Makrona, obavila dva instituta: Institut za demoskopuju Alensbah (Nemačka) i Institut Kantar Public (Francuska).

Rezultati su neverovatni: 86 odsto Nemaca misli da je stanje njihove ekonomije dobro, 75 odsto Francuza misli da je njihova ekonomija u lošem stanju!

Dalje: 51 odsto Nemaca misli da su izgledi za budućnost mladih u njihovoj zemlji dobri, 76 odsto Francuza misli da su izgledi za budućnost mladih  u njihovoj zemlji loši!

Ima još: ekonomski sistem svoje zemlje podržava 27 odsto Francuza, a ekonomski sistem svoje zemlje podržava 61 odsto Nemaca.

A sad politika: 15 odsto Francuza ima poverenje u politički sistem svoje zemlje, a s druge strane politički sistem Nemačke ima podršku gotovo dve trećine Nemaca. Samo 19 odsto Francuza misli da politika podržava francusku privredu koliko bi trebalo, dok dve trećine Nemaca misle da je podrška koju njihova ekonomija uživa od njihove politike jedna od najjačih strana njihove zemlje!

A o globalizaciji: samo 15 odsto Nemaca misli da globalizacija šteti njihovoj privredi, a 55 odsto Francuza misli da šteti njihovoj privredi…

Sad je pitanje da li je Emanuel Makron, predstavnik krupnog kapitala i pripadnik dosadašnjeg političko-finansijskog establišmenta, pravi odgovor na ovoliko nezadovoljstvo!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com