Uzbuna u Francuskoj: Le Penova našla saveznika i premijera

Marina Le Pen, finalistkinja izbora za predsednika Francuske, i Nikola Dipon-Onjo, lider stranke Ustani Francuska, promovisali su svoje političko savezništvo na konferenciji za štampu na kojoj nije bilo zastave Evropske unije. Samo francuska.

Onjo, koji je u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio četvrto mesto sa 4,7 odsto ili 1,7 miliona glasova biće francuski premijer ukoliko u drugom krugu tih izbora pobedu odnese Le Penova, saopštili su oni.

Koliko je rezultat Dipon-Onjoa u prvom krugu izazvao iznenadjenje, toliko je njegovo javno i zvanično priklanjanje Le Penovoj izazvalo u Francuskoj uzbudjenje.

Dipon-Onjoa njegove pristalice smatraju „degolistom humanistom“ i njegova odluka neće biti bez političkog značaja. Kao prvo, on je sada doprineo prihvatljivosti Le Penove i nije isključeno da ohrabri njena nova savezništva. Sem toga, mogao bi za sobom da povuče onaj deo pristalica Fransoa Fijona koji, smatraju francuski komentatori, samo traže izgovor da ne glasaju za neomiljenog Emanuela Makrona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com