Na reci Lim ništa novo : Tone otpada plutaju ka višegradskoj brani

Deset hiljada kubika plastike i drveta trenutno se nalazi u akumulacionom jezeru Hidroelektrane Višegrad, svega nekoliko desetina metara od brane, izveštavaju banjalučke Nezavisne novine.

„Čim padne jača kiša tone i tone otpada sluvaju se u jezero iz tri države :BiH, Srbije i Crne Gore. To je otpad koji nije proizveden u našoj opštini, već dolazi iz rijeke Lim, slivom iz pravca Goražda i Foče.On je počeo da se pojavljuje sredinom novembra, a većina toga je već odvezena na gradsku deponiju u Višegradu, kaže Dejan Furtula iz Udruženja „Eko centar“ u Višegradu,a prenose Nezavisne.

Nedeljko Perišić, direktor „Hidroelektrana na Drini“ nedavno je rekao, podseća banjalučki list, da se u ovom jezeru godišnje nakupi izmedju šest i osam hiljada kubika otpada, a da ga, kad je povećan dotok kao sada, bude i više i da otpad dolazi svim pritokama Drine.

Branu od težih posledica brane lančanici i radnici koji otpad odnose na lokalnu deponiju.

Oglasio se i Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

„Lično sam prije nekoliko dana, kada je došlo do ovog problema, uputio poziv resornim ministrima u Srpskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori da sjednemo i jednom za svagda, riješimo problem“, rekao je Vipotnik, a prenose Nezavisne.

Medjutim, januara 2021.godine svet su obišle sramotno uznemirujuće slike Potpećkog jezera,koje je objavio Siniša Laković, a na kojima se videlo kako celom površinom tog jezera pliva plastični otpad „kao rezultat višedecenijskog nagomilavanja djubreta na divljim deponijama na obalama Lima“.

Posle toga su se sastali predstavnici ministarstava Crne Gore, Srbije i Republike Srpske da nadju dugoročno rešenje za problem.
„Nisam stekla utisak da je neki značajniji pomak učinjen“ rekla je tada za RTRS pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srpske Svjetlana Radusin.
Ona je podsetila da su se tako ministri tri države istim povodom sastajali i aprila 2019.godine i – ništa.

„2021.je, a nismo se makli od tada“, rekla je Radusin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com