Naša dilema : Jedu li Nemci najjeftiniji sladoled u Evropi?

Nogu je pre par godina povukao, a ko bi drugi nego Dubrovnik, opalili kugli zanatskog sladoleda cenu od 4 evra.

Nemci, glavni gosti hrvatskog turizma, još si živeli svoje zlatno doba, a ekonomista Hans Verner Zin proricao im je tek duga zlatna leta. Tako da je kugla sladoleda od 4 evra izazivala tek mrzovolju regionalnih plićih džepova.

Ali, u poslednje tri godine plate u Nemačkoj realno padaju, u drugom kvartalu 2023.godine prvi put su, od 2.kvartala 2021.godine, tek neznatno realno porasle (+0,1%) u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Tako je drama s cenom kugle sladoleda prešla granice hrvatskog elitnog turizma i takoreći internacionalizovana seljenjem rasprave o njenoj opravdanosti – u Nemačku.

Više puta problemom se pozabavio i nemački javni servis suprotstavivši argumente nezadovoljnih mama, koje se u Kelnu žale da su redukovale izlaske na sladoled, i poslastičara, koji tvrde da je nekad cena kugle sladoleda bila nerealna, a ni kugla više nije ona ista od pre četrdesetak godina.

U storiji ARDa se navodi da je 80-tih godina u Nemačkoj kugla zanatski pravljenog sladoleda koštala 30 pfeniga, a sada je u Kelnu 1,70 evro,u južnom Hesenu i 1,80 evra, s tim što je samo u ovoj sezoni poskupela za oko 20 centi.

Poslasticari, s druge strane, tvrde da je, prvo, kugla sladoleda porasla:nekad davno standard je bila težina kugle od 25-30 grama,a danas kugla prosečno teži 80-100grama! A drugo, tvrde poslasticari, i kvalitet sladoleda je porastao :sad 70 odsto čini mleko, a 10 odsto šlag…

Sem toga troškovi proizvodnje sladoleda enormno su porasli : i stanarine, i cena energenata, i mleko, šećer, korneti… Nemačka služba za statistiku objavila je da su proizvodnjačke cene sladoleda 2023.godine za 30 odsto više nego 2022.

Predsednik Nemačke konditorske industrije za nemački javni servis tvrdi da je nekad sladoled bio prejeftin, s njim se nije mogao napraviti posao, a danas se svi troškovi precizno uračunavaju, dobit pre oporezivanja je 10 odsto cene kugle, i opet, tvrdi on, Nemci jedu najjeftiniji sladoled u Evropi.

Prosečna neto plata zaposlenog, neoženjenog /neudate, bez dece u Nemačkoj ove godine iznosi 2284 evra.

E pa, nemački jadi s platama i redukovanom potrošnjom, pritiskali su ovog leta cene na hrvatskom primorju, pa je u Dubrovniku izveštač Ekonomskih vesti pronašao kuglu sladoleda od 3,5 evra, ali najčešće je, tvrdi, 3 evra, a van gradskih zidina nadje se i za 2 evra.

Ali, Dubrovnik je to.

U čuvenoj zagrebačkoj poslastičarnici Vincek kugla sladoleda staje 1,60 evro i mogla bi da posluži kao živi dokaz za tvrdnje nemačkih poslastičara:kugle su ogromne, a sladoled od semena buće i ostali stvarno su…mmm,mljac!

U kornetu na slici su dve kugle.

Dakle, najpovoljnija cena sladoleda u Hrvatskoj otprilike je na nemačkom nivou ali kad se uzme u obzir razlika u platama – Nemci stvarno jedu jeftiniji sladoled nego gradjani Hrvatske.

Prosečna neto plata u Hrvatskoj je u junu 2023.godine iznosila 1150 evra,dakle prosečna nemacka plata je za 1,98 puta veća.

Da vidimo naš slučaj.

U Knez Mihailovoj ulici u Beogradu kugla sladoleda može se dobiti za 100 dinara (0,85 evra).

U poznatoj zemunskoj poslasticarnici Zora kugla je 140 dinara, ali je pomala.

Kod zemunskog Sladoled majstora kugla je 200 dinara (1,71 evro)

A na Zlatiboru 220 dinara (1,88 evro).

Prosečna neto plata u junu je u Srbiji iznosila 730 evra (85 539 dinara). Dakle, prosečna nemacka plata je 3 puta veća.

Kad se uzmu u obzir odnosi plata, Nemci uživaju u jeftinijem sladoledu nego mi.

U skopskom naselju Karpoš u lepo posećenoj poslastičarnici, kugla sladoleda je 50 denara, znači 0,81 evro.

Prosečna neto plata u junu je u Severnoj Makedoniji iznosila 594 evra (36 527 denara). Dakle, prosečna nemačka plata je za 3,8 puta veća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com