Nemačka : Putnici na železnici zamoljeni za razumevanje i oproštaj

Državni sekretar zadužen u nemačkoj vladi za železnički saobraćaj danas je putnike na nemačkoj železnici zamolio za razumevanje i oproštaj.

„Ali stanje je tako dramatično da generalna sanacija železničke mreže nema alternativu“, rekao je Mihael Tojrer, kako prenosi ARD, i pozvao Nemačku železnicu da to putnicima stalno objašnjava.

I zbog velikih radova na železničkoj infrastrukturi, vozovi Nemačke železnice toliko kasne da je ta državna firma 2022.godine isplatila putnicima obeštećenje od ukupno 92,7 miliona evra, a na osnovu 3,8 miliona podnetih zahteva.

U Nemačkoj se smatra da je voz tačan ako na cilj stigne najviše 6 minuta posle vremena propisanog redom voznje.

Ukoliko voz kasni 60 i više minuta putniku sleduje povraćaj 25 odsto plaćene karte, a ako je kašnjenje 120 minuta i više obeštećenje je 50 odsto.

Tačnost vozova na dugim linijama bila je prošle godine u Nemačkoj 65,2 odsto ili 10 procentnih poena ispod tačnosti u 2021.godini.Lokalni i regionalni vozovi imali su, medjutim, tačnost od 92,6 odsto.

Nezadovoljstvo netačnim vozovima nije manjim učinio nemački ministar saobraćaja Folker Vising porukom, da će nemački vozovi biti tačni kad širom Nemačke budu brze pruge, a to će biti tokom naredne decenije!

Zaključeno je da Evropska unija svoju klimatsku neutralnost može ostvariti pod uslovom da njeni gradjani putovanje avionom i automobilom masovno zamene putovanjem vozom.

Studije, na koje se poziva ARD, navodno pokazuju da je Evropskoj uniji na putu ka ostvarenju tog cilja usko grlo njena najveća ekonomija – naime, Nemačka. U kojoj su, sem železničke infrastrukture u žalosnom stanju, i standardi neuskladjeni sa većinom članica EU. Radi se o visini platforme (u Nemačkoj 76 cm, u većini članica EU 55cm) , različitom strujnom naponu (15KV prema 25 kv), različitoj frekvenciji (16,7 herza prema 50 herza).

Sem toga, Nemačka je na decenije odložila uvodjenje, po ugledu na Švajcarsku, tkz Deutschlandtakt : kad bude u potpunosti uveden, svi će medjunarodni vozovi polaziti u oba pravca u isto vreme, na svakih 60 minuta, a svi vozovi u glavnim železničkim čvorištima u isto vreme na svakih 30 minuta. Planira se da 30-minutni takt izmedju Kelna, Frankfurta, Manhajma, Minhena i Nurnberga bude uveden 2025/26, tvrdi ARD.

Ipak, popularnost železnice svuda raste, pa i Nemačkoj.

Njeni su gradjani prošle godine imali neobičnu letnju pogodnost u vidu mesečne karte od 9 evra, tokom 2022.godine vozom je prevezeno 132 miliona putnika, a ove godine, 1.maja startuje mesečna karta u lokalnom i regionalnom saobraćaju od 49 evra, očekuje se 155 miliona putnika.

Tako je to kad uđeš u modu : Nemačke železnice upozoravaju na predstojeća zagušenja, ali -samo vozi Miško!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com