Nove sankcije Rusiji: Stop za rusko oružje

Zakon o novim sankcijama Rusiji, koji je u avgustu potpisao američki predsednik Donald Tramp još nije počeo da se primenjuje (28. novembra), a novim sankcijama su dodate još novije.

Stejt department je Kongresu predložio da na sankcioni spisak stavi i 33 firme iz vojno-industrijskog sektora i tri ruske obaveštajno-bezbednosne službe.

Izvor u Stejt departmentu je za ruske medije objasnio da će se zabrana saradnje, pa i kupovine oružja od 33 ruske vojne firme, koliko ih je na spisku, najverovatnije odnositi i na treće zemlje. Taj izvor je odbacio sumnju da se ove najnovije sankcije uvode kako bi se suzbila ruska konkurencija na svetskom tržištu oružja.

Na spisku firmi iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa, kojima prete najnovije američke sankcije, nalaze se, prema spisku koji je objavio Njujork Tajms, sve četiri najveće ruske vojne firme OAK, ODK, OPK, OSK, ali i „Kalašnjikov“, „Rosteh“, „MIG“, „Suhoj“, „Tupoljev“, „Helikopteri Rusije“, „Uralvagonzavod“, „Taktičko raketno naoružanje“, „Almaz-Antej“ i drugi.

Na spisku se nalazi i Obaveštajna uprava Generalštaba Vojske Rusije (GRU), Spoljna obaveštajna služba (SVR) i Federalna služba bezbednosti (FSB).

Podsetimo da je u poslednje vreme više država koje politički gravitiraju Zapadu pokazalo interes za kupovinu ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-300, S-400 i S-500.

Posebno neraspoloženje u SAD izazvala je odlučnost Turske da kupi u Rusiji S-400 i najava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ne samo da se realizacija posla kupovine S-400 ne dovodi u pitanje, nego se razmišlja i o kupovini S-500.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com