Oligarh Firtaš finansira Agenciju za modernizaciju Ukrajine

Ukrajinski oligarh Dmitrij Firtaš finansiraće rad Agencije za modernizaciju Ukrajine na čijem čelu će biti tročlani direktorijum.

Kako piše austrijski Die presse, direktori Agencije biće bivši austrijski vicekancelar i član Narodne partije Mihael Špindeleger, bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Šlegl i nemački politički konsultant Udo Bronhauzen.

Agencija za modernizaciju Ukrajine ima zadatak da u roku od 200 dana pripremi master plan ekonomskih, poreskih i ustavnih reformi Ukrajine.

U okviru Agencije će raditi više radnih grupa čiji će članovi takođe biti poznata evropska imena: neuspeli kandidat SDP Nemačke za kancelara Per Štajnbrik, bivši komesar Evropske unije Ginter Ferhojgen, bivši francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner i drugi.

Špindeleger nije za austrijske medije demantovao da će rad Agencije finansirati i Firtaš, ali je izrazio nadu da će njen zadatak privući i druge finansijere.

Dmitrij Firtaš je prošle godine uhapšen u Austriji po zahtevu za hapšenje SAD, ali je pušten da se brani sa slobode uz rekordnu kauciju od 125 miliona evra. On sada živi u Beču, a nedavno mu je nacionalizovana firma Krimgas na Krimu.

Die presse tvrdi da su osnivači Agencije za modernizaciju Ukrajine Francuz Bernar Anri Levi, Nemac Karl Georg Velman i Britanac Lord Risbi.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com