Opet odložen sastanak o sukcesiji bivše SFRJ

Sastanak o sprovodjenju aneksa A Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, koji je danas trebalo da bude održan u Beogradu, odložen je jer mu se nisu odazvale Hrvatska i Slovenija, javila je N1.

Ranije informacije da je na tom sastanku trebalo prvi put da se raspravlja nasledje pokretne vojne imovine, odnosno potraživanja pokretne vojne imovine JNA od Srbije, demantovao je direktor Direkcije za imovinu Srbije. On je rekao da Srbija nije dobila nijedan zahtev za povraćaj ili kompenzaciju vojne imovine.

Predstavnici BiH u Grupi za sukcesiju za N1 su ponovili više puta izneto uverenje da se sva vojna arhiva nalazi u Beogradu, pa da će se tek iz te arhive znati o kojoj se sve pokretnoj vojnoj imovini radi.

Sve države nastale na teritoriji bivše SFRJ radile su procene vrednosti pokretne vojne imovine bivše države sem Srbije.

Zenit Kelić, pomoćnik ministra za finansije BiH, za N1 je rekao da je najpre procenu radila jedna francuska konsultantska kuća – 26 milijardi dolara, Hrvatska je tu imovinu procenila na celih 70 milijardi dolara, Slovenija na 56 milijardi, Ministarstvo odbrane BiH izračunalo je da se radi o 53 milijarde…

BiH posebno potražuje opremu koju je, tvrde u Sarajevu, sa aerodroma Željava u Banja Luci, posle graničnog datuma, demontirala i odnela Srbija. Oprema, čiju vrednost u Sarajevu procenjuju na 3 milijarde dolara, nalazi se i danas na aerodromu u Batajnici, tvrdi se takodje u Sarajevu.

Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ stupio je na snagu 2004. godine pošto ga je poslednja ratifikovala Hrvatska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com