Trenutak istine: Ugovor o sukcesiji za vojnu imovinu predvidja „poseban aranžman“

U Beogradu će se 13. septembra održati sastanak Medjuresorske radne grupe za sprovodjenje Aneksa A Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, pišu beogradske Novosti.

Taj list tvrdi da će prvi put od potpisivanja Sporazuma o sukcesiji predmet rasprave biti imovina bivše JNA, koju Ministarstvo odbrane Hrvatske procenjuje na neverovatnih 70 milijardi dolara!

Srbija, prema informacijama koje prenose i hrvatski mediji, pretenduje na hiljade vojnih stanova, a Hrvatska na tenkove, artiljeriju, podmornice, brodove, kanadere…u vrednosti od 10 milijardi dolara (osam od Srbije, dve milijarde od Crne Gore).

Aneksom A Sporazuma o sukcesiji je, inače, regulisano pitanje nasledjivanja pokretne i nepokretne imovine bivše države.

Osnovni princip te podele zasnovan je na principu definisanim u članu 2. tog aneksa: „Nepokretna državna imovina koja se nalazi na teritoriji SFRJ prenosi se Državi sukcesoru na čijoj se teritoriji ta imovina nalazila“ i članu 3. tog Aneksa: “Pokretna materijalna državna imovina SFRJ koja se nalazila na teritoriji SFRJ preći će na državu sukcesora na čijoj se teritoriji ta imovina nalazila na dan kada je ova proglasila nezavisnost“.

Ove se odredbe odnose i na „materijalnu pokretnu i nepokretnu imovinu bivše JNA, koja je korišćena u civilne svrhe“.

U članu 4. Aneksa se, medjutim, navodi: „Nezavisno od paragrafa (1) člana 3 ovog priloga, pokretna materijalna državna imovina SFRJ koja je predstavljala deo vojne imovine te države biće PREDMET POSEBNIH ARANŽMANA koji treba da se dogovore izmedju zainteresovanih država“.

One thought on “Trenutak istine: Ugovor o sukcesiji za vojnu imovinu predvidja „poseban aranžman“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com