Povećan broj novoregistrovanih preduzetničkih radnji

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da se, prema podacima Agencije za privredne registre, broj novoregistrovanih preduzetničkih radnji u junu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, povećao za 85 odsto, i to zahvaljujući adekvatnoj primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Srbija

U saopštenju se navodi da je, istovremeno, broj odjavljenih preduzetničkih radnji u junu ove godine manji za 38 odsto u poređenju sa podacima za jun prošle godine.

Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji je izradilo resorno ministarstvo, usvojen je 15. aprila prošle godine, a njegova delimična primena počela je kontrolom neregistrovanih subjekata sredinom prošle godine, dok se od kraja aprila ove godine u potpunosti primenjuje prema svim privrednim subjektima.

Na taj način su stvoreni uslovi za borbu protiv sive ekonomije, suzbijanje nelojalne konkurencije, veću bezbednost građana i sigurnije poslovanje za privrednike.

Novim zakonskim rešenjima uspostavlja se balans preventivnih i kaznenih mera i stavlja akcenat na odgovornost svih koji učestvuju u izgradnji efikasnog poslovnog okruženja, a istovremeno inspekcije svoj nadzor prioritetno usmeravaju ka visokorizičnim i posebno prema neregistrovanim subjektima.

Od 30. jula 2015. godine, nadzor nad neregistrovanim subjektima postala je nadležnost svih inspekcija, pri čemu je zahvaljujući tome, prema zvaničnim statističkim podacima, smanjen neformalni rad „na crno“ za pet odsto, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com