Predsedničke izbore u Francuskoj obezbedjivaće 50 000 policajaca

U ponoć se završava predizborna kampanja za predsedničke izbore u Francuskoj koji se već mesecima očekuju s velikim nestrpljenjem kao odsudno glasanje ne samo za sudbinu Francuske i Evropske unije nego i sveta.

Prvi krug glasanja biće obavljen u nedelju 23. aprila.

Posle terorističkog napada na Jelisejskim poljima, 11 kandidata, koliko će se takmičiti  za najvišu funkciju u Francuskoj, uglavnom je odustalo od svojih završnih predizbornih akcija planiranih za petak, poslednji dan kampanje.

Biračka mesta biće otvorena u 8 časova ujutro, a zatvorena u 19 časova, s tm što su moguća iznimna lokalna produžavanja glasanja i do 20 časova.

Francuzi će glasati u uslovima vanrednog stanja koje traje od novembra 2015. godine, a uvedeno je posle terorističkog napada u Parizu.

Francuzi će glasati na 67.000 biračkih mesta koje će, kako je neki dan objavio ministar unutrašnjih poslova Francuske Matijas  Ferkl, obezbedjivati 50.000 policajaca i žandarma. Policijski prefekti su, precizirao je ministar, dobili uputstva o preventivnim merama koje bi trebalo da preduzmu kao i o aktivnostima za slučaj neprilika. Preduzete su i mere za zaštitu rezultata od sajber-napada – francuski birači moći će da glasaju samo na biračkom mestu, ne i poštom ili preko Interneta.

Prema saopštenju francuskog ministra unutrašnjih poslova s početka marta, za predsedničke izbore 2017. godine registrovano je 1.562.000 birača više nego na predsedničkim izborima 2012. godine. Do 15. februara za učešće na izborima se registrovalo 45.678.000 birača u Francuskoj i oko 1,3 miliona van Francuske, ukupno gotovo 47 miliona od ukupno 67 miliona stanovnika te zemlje. Ministar je objavio da će na izborima učestvovati 716.000 18-godišnjaka, a istraživanja su pokazala i da je 383.000 ljudi odlučilo da se registruje i glasa prvi put.

Prema procenama od januara ove godine, Francuska ima blizu 67 miliona stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com