Šest kandidata se za predsednika Francuske kandidovalo i 2012. godine

Na predsedničkim izborima u Francuskoj, koji se održavaju u nedelju 23. aprila, učestvovaće 11 kandidata.

Medju njima će biti dve žene, Marin Le Pen i Natali Arto. Obe već imaju iskustva s učešćem na predsedničkim izborima, 2012. godine Marin Le Pen je u prvom krugu osvojila treće mesto sa 17,90 odsto glasova, dok je Natali Arto bila deveta sa 0,56 odsto glasova.

Sem njih dve, na prethodnim predsedničkim izborima su učestvovala još četiri sadašnja kandidata: Žan Lik Melenšon je osvojio četvrto mesto sa 11,1 odsto glasova, Nikola Dipon-Onjo dobio je 1,79 odsto, Filip Putu 1,15 odsto i Žak Šminade 0,25 odsto glasova.

Najmladji kandidat na ovogodišnjim francuskim predsedničkim izborima je Emanuel Makron (1977), a najstariji Žak Šminad (1941). Ostali su izmedju: Žan Lik Melenšon (1951), Fransoa Fijon (1954), Žan Lasal (1955), Fransoa Aslino (1957), Nikola Dipon-Onjo (1961),  Filip Putu i Benoa Amon (1967), Marin Le Pen (1968), Natali Arto (1970).

Natali Arto je kandidat Radničke borbe, koja se smatra ekstremnom levicom, ima ekonomsko obrazovanje, radi kao nastavnik, nije obavljala državne funkcije na nivou centralne države.

Fransoa Aslino kandidat je Narodne republikanske unije, koja se smatra krajnjom desnicom, završio je uglednu školu za državne službenike ENA i obavljao važne finansijske funkcije u centralnoj državi, oženjen je, ima dvoje dece.

Žak Šminad kandidat je svoje Stranke solidarnosti i progresa, ima pravno-ekonomsko obrazovanje na ENA, rodjen je u Argentini i ima francusko-argentinsko državljanstvo, vrlo je živopisna i kontroverzna ličnost, nije obavljao visoke državne funkcijem ali je obavljao važne poslove za Francusku džavu u oblasti spoljne trgovine.

Nikola Dipon-Onjo, kandidat je svoje stranke Ustaj Francuska!, ima pravno-političko obrazovanje stečeno na prestižnoj ENA, više puta je biran za gradonačelnika mesta Jer, oženjen je i otac dve kćeri.

Fransoa Fijon  je izabrani kandidat francuskog desnog centra i desnice, po obrazovanju pravnik, bio je premijer Francuske od 2007. do 2012. godine, majka mu je poreklom Baskijka, a žena Engleskinja, sam ima tri brata, a otac je jedne kćeri i četiri sina.

Benoa Amon je izabrani kandidat levice i Socijalističke partije, čiji deo je javno podržao drugog kandidata (Makrona), po obrazovanju je istoričar, bio je četiri meseca ministar za visoko školstvo i dve godine ministar za socijalnu ekonomiju i potrošnju, partnerka mu je dansko-katalonskog porekla, ima dve kćeri.

Žan Lasal je kandidat pokreta Pobunimo se! osnovanog 2016. godine, po obrazovanju je poljoprivredni tehničar, dugogodišnji gradonačelnik malog mesta Lurdijo-Išer, sa suprugom Paskal Lasal ima četvoro dece.

Marin Le Pen je kandidat Nacionalnog fronta, po obrazovanju je pravnik, nije zauzimala državne funkcije na centralnom nivou, posle dva braka u vezi je sa Lujem Akio, ima troje dece.

Emanuel Makron je kandidat sopstvenog pokreta Napred!, završio je ENA, bio je dve godine ministar ekonomije, industrije i informatike, oženjen je 24 godine starijom Brižit Makron, nemaju zajedničke dece.

Žan-Lik Melenšon, kandidat je pokreta Nepokorena Francuska, koji se smatra krajnjom levicom, ima tehničko obrazovanje, bio je ministar za profesionalno obrazovanje u vladi Lionela Žospena što je funkcija samo za njega smišljena, po roditeljima je špansko-italijanskog porekla,  razveden je i ima jednu kćer.

Filip Putu je kandidat Nove antikapitalističke stranke, po obrazovanju mehaničar zaposlen u fabrici Ford.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com