Predsednički zet: Možda bez funkcije, ali uticajan svakako

Tokom jučerašnjeg dana Džared Kušner (35) zet novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa zaslužio je portrete u mnogim uticajnim svetskim medijima.

ivanka-trumps-husband-jared-kushner-is-a-major-player-in-the-trump-campaign-here-are-12-things-to-know-about-him

Opšti je zaključak da će Kušner biti veoma uticajan u administraciji svoga tasta čak i ako, silom zakona, ostane bez zvanične funkcije. Zakon koji zabranjuje postavljanje na državne funkcije srodnika donet je u SAD 1967. godine kao reakcija na potez Džona Kenedija, koji je brata Roberta postavio za ministra pravde.

Deca Donalda Trampa, objavljeno je, imala su savetničku ulogu tokom njegove predizborne kampanje. Kušner je bio zadužen za digitalnu kampanju koja je, u Trampovom slučaju, ocenjena veoma uspešnom.

Biografija Kušnera zanimljivo korespondira sa najavljenim pravcima spoljne politike novog američkog predsednika. Naime, Kušnerovi baba i deda su kao ortodoksni Jevreji preživeli Holokaust i posle Drugog svetskog rata se iselili u SAD. Trampova kći Ivanka je udajom za Kušnera 2009. godine prešla u  judaizam. Tramp je najavio da će, posle pobede, izraelski premijer Benjamin Netanijahu biti prvi strani državnik sa kojim će razgovarati. On je pripretio da će raskinuti Nuklearni sporazum sa Iranom, čijem se potpisivanju Izrael odlučno protivio. Tramp je najavio i ozbiljnu promenu politike Vašingtona prema Saudijskoj Arabiji koja u Siriji, na primer, ne drži istu stranu sa Izraelom.

Džared Kušner je vrlo aktivan i uspešan u oblasti nekretnina, poput njegovog tasta, i medija. Osnove sadašnjem uspešnom poslu s nekretninama, za mladog Kušnera su postavili njegov deda, pa onda i otac. Navodi se da je Džared Kušner u dobi od 27 godina obavio najvredniju transakciju sa nekretninama u dosadašnjoj istoriji SAD – organizovao je kupovinu zgrade na broju 666 na Petoj aveniji u Njujorku za 1,8 milijardu dolara.

Mladi Kušner je preuzeo porodično preduzeće sa samo 27 godina pošto je njegov otac osuđen posle porodične svađe, ali se ne precizira za koje delo i na koliko. U svakom slučaju tada je državni tužilac u Nju Džersiju bio Kris Kristi, takođe zaslužan za Trampovu pobedu, ali ovaj bi ga biografski detalj mogao koštati još nekog izgubljenog mesta u američkoj administraciji sem mesta potpredsednika. Tako se bar spekuliše u najsvežijim biografijama zeta za koga se očekuje da veoma utiče na predsedničke poteze tasta Donalda Trampa.

Džared Kušner je i vlasnik Njujork obzervera. To je jedna od vrlo, vrlo retkih novina koja je držala stranu Donaldu Trampu u predizbornoj kampanji. Tu se zet Kušner tekstom jako suprotstavio optužbama za antisemitizam koje su jednog trenutka snašle njegovog tasta. Ključni dokaz da su te optužbe bez osnova bio je: Ja ga poznajem, a novinari i tviteraši – ne.

A da, podrška Džareda Kušnera tastu utoliko je vrednija što njegova porodica tradicionalno glasa za demokrate, pa se te tradicije na upravo završenim predsedničkim izborima držao i Džaredov rođeni brat Džoš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com