Prodaja oružja 2019: Porasle prodaje američkih i kineskih, pale ruskih kompanija

Tokom 2019. godine, 25 najvećih na svetu proizvođača oružja i vojne opreme prodali su oružje i vojnu opremu u vrednosti od 361 milijarde dolara što je za 8,5% više nego 2018. godine, navodi se u najnovijem izveštaju Stokholmskog instituta za istraživanje mira.

Među 25 najvećih nalazi se 12 američkih kompanija, četiri kineske i dve ruske kompanije, a prvi put se među velikih 25 plasirala i jedna kompanija sa Bliskog istoka odnosno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Američke i kineske kompanije su tokom 2019. godine povećale svoje prodaje, dok je prodaja oružja ruskih kompanija pala.

Na prvih pet mesta ove liste nalazi se, sa prodajom od 166 milijardi dolara, pet američkih kompanija: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon i General Dynamics.

U ukupnim prodajama 25 najvećih od 361 milijardu dolara, 12 američkih kompanija učestvuju sa 61%.

Najviše na svetu je prodaju oružja i vojne opreme u nominalnim iznosima povećala tokom 2019.godine američka kompanija Lockeed Martin za celih 5,1 milijardi $.

Među 10 najvećih po prodajama oružja nalaze se četiri kineske kompanije, a među 25 najvećih pet. Prodaje 5 kineskih kompanija čine 16% ukupnih prodaja 25 najvećih. Među 10 najvećih su sledeće kineske kompanije: Aviation Industry Corporation of China (AVIC, na 6. mestu), China Electronics Technology, Group Corporation (CETC, na 8.mestu), China North Industries Group Corporation (NORINCO, na 9. mestu).

Sa China South Industries Group Corporation (CSGC, na 24. mestu), 5 kineskih kompanija među 25 najvećih povećale su 2019. godine prodaje za 4,8%.

U 25 najvećih, po prodaji oružja, plasirale su se dve ruske kompanije, dok je jedna United Aircraft sa prodajama smanjenim za 1,3 milijardu dolara sa spiska 25 najvećih, na kome se 2018. godine nalazila, u 2019. godini ispala.

I dve ruske kompanije, koje su na listi 25 ostale – Almaz-Antey i United Shipbuilding, prodaje su smanjile za 634 miliona dolara, izveštava Stokholmski institut za istraživanje mira.

Udeo ruskih kompanija u prvih 25 je 3,9%

Medju prvih 25 kompanija, najvećih prodavaca oružja i vojne opreme, nalazi se i 6 zapadnoevropskih kompanija sa ukupnim učešćem od 18%.

Procentualno je prodaje oružja najviše povećala francuska kompanija Dassault Aviation Group  za 105%.

„Oštar rast izvoza borbenih aviona Rafale izgurao je prvi put Dassault Aviation medju top 25 proizvodjača oružja, rekla je Lusi Bero-Sidro direktor SIPRI programa za izvoz oružja i vojne opreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com