Putin kao Petar Veliki : Dobio ovlašćenje da ruski fond dijamanata koristi za potrebe rata!

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je zakonsko ovlašćenje da u vanrednim okolnostima dijamante iz čuvenog ruskog Almaznog fonda (Dijamantskog fonda) koristi za potrebe finansiranja mobilizacije.

Istorijsko poredjenje se ne može izbeći.

U romansiranoj biografiji ruskog cara Petra Velikog pisca Alekseja Tolstoja ima scena kad cara, kome je ponestalo para za rat sa švedskim kraljem Karlom, šef njegove tajne policije, knez-cezar Fjodor Jurjevič Romodanovski vodi u tajni kremaljski podrum.

Pošto je jedva razbio zardjali katanac, Petar Veliki tamo nalazi, izmedju ostalog, gomile zlatnih tanjira, dva lava od srebra s grivama od zlata i zubima od slonove kosti, velikog pauna od zlata s očima od dijamanata, mešine pune holandskog srebrnog novca…gomile samurovine, pliša i svile…

„Roditelj tvoj, Aleksej Mihajlovič, u razna je vremena išao u pohode i meni je poverio da sačuvam višak novca i dragocenosti. Pri kraju života tvoj roditelj me je pozvao i zakleo da ovo ne dajem nikom sem kad  za državu nastupi krajnja nužda u ratu…“, izrecitovao je, prema legendi, moćni Romodanovski.

Takva bi nužda mogla da nastupi sada.

Državna duma je donela zakon kojim se predsednik i vlada Rusije ovlašćuju da u vanrednim situacijama operativno donose odluke o izdvajanju dragocenosti iz Državnog fonda dragocenih metala i dragog kamenja Rusije za pokriće vanrednih potreba drzave.

Ministarstvo finansija Rusije, sa svoje strane, predložilo je zakon o pripremi mobilizacije i mobilizaciji u RF.

Po tom zakonu će se priprema mobilizacije odnositi i na zaštitu dragocenih metala  dragog kamenja i od njih izradjenih predmeta.

Kako je taj zakon citirao RBK, predlaže se i stvaranje zaliha zlata i dragog kamenja, koji se mogu koristiti za potrebe mobilizacije.

„Donošenje i realizacija zakonskog projekta omogućuju da se u Rusiji izdvoje zalihe dragocenih metala i dragog kamenja u vidu mobilizacionog resursa i prošire nadležnosti predsednika RF u odredjivanju zadataka na zaštiti, čuvanju dragocenosti i predmeta koji se nalaze  u Državnom fondu Rusije, formiranju zaliha dragocenih metala i dragog kamenja u sastavu Državnog fonda Rusije i donošenju odluka o korišćenju pomenutih zaliha“, preneo je RBK deo zakonskog teksta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com