Rast industrijske proizvodnje u Srbiji

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je industrijska proizvodnja u Srbiji u maju ove godine za 0,9 odsto veća nego u maju 2015. godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za 2,5 odsto.
rast
U saopštenju se navodi da je industrijska proizvodnja u periodu januar–maj 2016. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, veća za 8,0 odsto.
Posmatrano po sektorima, u maju 2016. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, zabeležena su sledeća kretanja: sektor prerađivačke industrije beleži rast od 2,9 odsto, a sektor rudarstvo rast od 2,4 odsto, dok u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija dolazi do pada od 7,4 odsto.
Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama u maju 2016. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, osim energije (8,8 odsto), dok je pad zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda (0,4 odsto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,3 odsto), trajnih proizvoda za široku potrošnju (1,5 odsto) i energije (3,9 odsto).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com