Sinovi i unuci osnivača Saudijske Arabije odlučili: Muhamed bin Salman će biti novi kralj

Aktuelni ministar odbrane, predsednik Kraljevskog suda i Saveta za ekonomiju i razvoj, Muhamed bin Salman, imenovan je za novog prestolonaslednika Saudijske Arabije.

Ovaj 31-godišnjak će na toj poziciji zameniti zameniti najstarijeg sina aktuelnog kralja Saudijske Arabije Muhameda bin Najefa, čija „smena“ dolazi bez obrazloženja.

Muhamed bin Salman, tvrde zapadni mediji, glavni je čovek iza svojevrsne invazije Saudijske Arabije na susedni Jemen, zadužen je za bezbednost zemlje i borbu protiv terorizma, zaslužan je za sve manju zavisnost budžeta države od prodaje nafte i blizak je saradnik američke vlasti. Uz titulu prestolonaslednika, Bin Salman će preuzeti i funkciju zamenika premijera, što je do sada bio Muhamed bin Najef.

Njegov izbor na mesto prestolonaslednika podržala je ubedljiva većina članova (31 od 34) Saveta lojalnosti u kojem sede sinovi i unuci kralja Abdula-Aziza, osnivača Saudijske Arabije.

Kralj Salman, koji vlada Saudijskom Arabijom od januara 2015. godine i smrti njegovog polubrata, ima 81 godinu i već neko vreme se spekuliše o njegovom zdravstvenom stanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com