Smešna strana sveta: Pazi, Lavrov!

Finski ministar inostranih poslova Peeka Haavisto susreo se u ponedeljak u Sankt Peterburgu s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim, nije šala.

Do susreta je došlo ni dvadesetak dana posle čuvenog susreta komesara za spoljne poslove Evropske unije Žozefa Borela sa istim Lavrovim u Moskvi, i Haavisto se, razume se, za svoj susret s Lavrovim pripremio kao za pravi rat (izmedju Davida i Golijata). A kako bi, ne izbegao Borelov usud, nego ispravio sve Borelove greške.

Kako je izvestio list Komersant, u tim pripremama su vredno učestvovali i finski mediji, pa je izdanje Ilta Sanomat priupitalo desetak finskih eksperata za Rusiju da posavetuju Haavista šta mu je činiti i kako se u sudaru s Lavrovim ponašati.

I kako te preporuke citira Komersant, svi su odreda finskom ministru savetovali da sa Lavrovim postupa strogo, jedinim jezikom koji se u Moskvi  razume.

Sam ministar Haavisto je priznao da je savet potražio ne samo od (nesrećnog) Žozefa Borela, nego i od ministarke inostranih poslova Ane Linde, koja se takodje nedavno srela s Lavrovim, ali ipak i od ministara inostranih poslova Nemačke i Francuske, ipak se u EU zna ko je stariji, odnosno veći.

Komersant je razumeo da su mu ovi savetovali da Lavrovu ne ustupa ni u čemu i još bolje, da ga „poklopi“ kad god može.

Kako se može zaključiti iz onoga što piše Komersant, Haavisto je Lavrovu, jedan po jedan, oštro zamerio sve ruske grehe počinjene od kako je gavran pocrneo pa do naših dana: aneksiju Krima, rusku podršku separatistima na jugo-istoku Ukrajine, progon Jehovinih svedoka, čečensko ugnjetavanje seksualnih manjina, sve dogadjaje oko Alekseja Navaljnog, proterivanje švedskog, poljskog i nemačkog diplomate…

Ali, Lavrov, koji je spreman i na prekid odnosa sa EU, ako EU tako što inicira, nije bio spreman na rat sa ministrom inostranih poslova Finske.

Šta je večitog ruskog ministra inostranih poslova, uvek spremnog na diplomatski obračun nediplomatskim rečnikom, spopalo, ne zna pravo ni Komersant.

Da li je sam ocenio da je ono s Borelom preterao, ili nije pred sobom video protivnika dovoljno velikog za diplomatski rat, tek Lavrov je žalio što je inače više nego živa komunikacija gradjana Rusije i Finske, kao i trgovinska razmena izmedju dve zemlje, zbog korone, desetkovana. I uopšte, pledirao je za nastavak svestrane saradnje dve zemlje, izražavajući zadovoljstvo i činjenicom da Finska nije članica NATO. Dakle, ni prineti onom Lavrovu iz susreta s Borelom.

Finski ministar je, sudeći po izveštajima sa lica mesta, dobro naučio lekcije uzete od svojih evropskih kolega, pa je odlučno podsećao da je Finska članica EU.

Da li je misija finskog ministra inostranih poslova uspela odlučiće evropski mediji i Evropski parlament.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com