Šta cena bakra govori o svetskoj ekonomiji

Cena bakra se smatra indikatorom stanje u svetskoj ekonomiji. Uprkos najavama relevantnih banaka o ovogodišnjem rastu, kolebanja cene tog metala, do koje je od početka godine došlo, upućuju analitičare na najrazličitije ocene uzroka i još različitije procene daljih kretanja na tržištu.

Od početka 2015. godine do ponedeljka cena bakra je na Londonskoj berzi metala pala za 10 odsto. Ta je cena 29. januara dostigla petogodišnji minimum, a onda je porasla za 5 odsto na 5.672 dolara za tonu što je daleko ispod vrlo optimističnih predviđanja s kraja 2014.

bakar

Analitičari najuglednijih svetskih investicionih banaka ne mogu da se slože oko toga koliko je kretanje cene bakra uzrokovano fundamentalnim uzrocima, kao što je smanjena očekivana stopa rasta u Kini (7 odsto sa 7,3 odsto 2013. godine) koja je potrošač 45 odsto svetske ponude bakra, i rast proizvodnje kod glavnih proizvodjača (Čile), a koliko iza svega leže spekulativni uzroci.

International Cooper Study Group procenjuje da će ove godine prvi put od 2009. godine ponuda bakra na svetskom tržištu biti veća od tražnje i to za 393.000 tona.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com