Udovički: Građani, dobićete efikasniju državnu upravu

Građani Srbije će uskoro imati efikasniju državnu upravu, najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički povodom 8. juna, dana kada će institucije biti u obavezi da besplatno razmenjuju podatke koji postoje u službenim evidencijama.

Kori Udovički

Ona je istakla da građani više neće morati da na šalterima svojih lokalnih uprava prilažu izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i uverenje o državljanstvu, bez obzira na to da li im je to potrebno za pokretanje posla ili za neke druge potrebe.

Prema njenim rečima, po Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. juna ove godine razmena podataka iz službenih evidencija postaje obaveza službenika svih opštinskih i gradskih uprava.

Udovički je navela primer da će roditeljima za dobijanje dečjeg dodatka zaposleni u upravama iz službenih baza pribavljati izvode iz matične knjige rođenih za svu decu u porodici, uverenje o državljanstvu za podnosioca zahteva i potvrdu o prihodima u poslednja tri meseca koja prethode mesecu podnošenja zahteva za svakog člana domaćinstva koji ostvaruje prihode.

Takođe, kako je dodala, službenici će iz svih baza izvući i podatke o porezu i katastarskom prihodu u prethodnoj godini za sve punoletne članove domaćinstva, o tome da im je dete redovan učenik, kao i podatke koji se tiču nepokretnosti i stambenog prostora.

Kada dobiju novorođenče, službenici će roditeljima u svrhu dobijanja roditeljskog dodatka za novorođenu decu iz službenih evidencija pribaviti podatke iz matične knjige rođenih.

U slučaju da neko ne može da pravaziđe socijalne probleme i potrebna mu je jednokratna novčana pomoć, zaposleni u upravi će pribaviti podatak u vezi sa njegovim imovnim stanjem, podatak iz matične knjige rođenih, kao i ostale neophodne podatke, a zainteresovani građanin treba samo da pokaže ličnu kartu.

Ukoliko neko želi da postavi aparat za prodaju kokica, bezalkoholnih pića ili sladoleda potrebna mu je dozvola da zauzme javnu površinu, a službenik će biti u obavezi da pribavi iz službene evidencije podatke o registraciji pravnog lica ili preduzetnika i skicu zauzeća.

„Lokalne samouprave moraju da budu profesionalne da bi od 8. juna mogle da odgovore ovim zahtevima“, naglasila je Udovički i navela da postoje opštinske uprave u Srbiji koje na taj način već razmenjuju podatke.

Istovremeno, ona je podvukla da građani moraju da imaju aktivniju ulogu i da podnose prigovore ukoliko službenici ne postupaju po zakonu, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com