Ukrajina: Ni R od reformi?

“U vladi ne vidim ni jednog ministra-reformatora, ni premijera-reformatora ni reforme”, rekao je gubernator Odeske oblasti Mihail Sakašvili u televizijskoj emisiji “Šuster šou”.

Sakašvili

On je izjavio da bi ukrajinski predsednik Petro Porošenko trebalo, bez sentimentalnosti prema ukrajinskom premijeru Arseniju Jacenjuku, da rekonstruiše ukrajinsku vladu.

Sakašvili je tako dao svoj doprinos ozbiljnoj političkoj krizi koju je u Ukrajini izazvala ostavka ministra za ekonomski razvoj Ajvarisa Abromavičusa, Litvanca koji je pre imenovnja za ministra dobio ukrajinsko državljanstvo. Abromavičus je “etničke Ukrajince” u vladi optužio kako ne samo da ne podržavaju nego direktno blokiraju reforme. On je rekao da ga protiskaju da u tim uzme sumnjive osobe kao što je Igor Kononeko iz Bloka Petro Porošenko. Abromavičus je predložio da za ukrajinskog premijera bude izabrana sadašnja ministarka finansija Natalija Jaresko, koja je ranije bila šef ekonomskog odeljenja ambsade SAD u Kijevu.

U anketama javnog mnenja, Ukrajinci bi na mestu premijera najradije videli Sakašvilija, a kao kandidat za tu funkciju u poslednje se vreme pominje i bivši švedski premijer Karl Bilt. U razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Porošenkom za vreme Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Bilt je pohvalio Ukrajinu: on, navodno, ne zna za zemlju koja je sprovela toliko reformi.

Sam ukrajinski premijer Jacenjuk, o čijem se smenjivanju spekuliše duže vreme, prošle nedelje je pozvao ukrajinski parlament da postavi pitanje poverenja vladi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com