Vlahović: Ukidanje smene u Fijatu – snažan udarac za srpsku privredu

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je za Ekonomske Vesti da bi ukidanje jedne smene u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu bio snažan udarac za privredu Srbije.

Aleksandar Vlahović

„Fijat je najznačajniji izvoznik, a izvoz treba da nam bude najznačajnija komponenta rasta BDP-a. To bi bio jedan zaista snažana udarac za budućnost srpske privrede“, rekao je Vlahović.

Na pitanje šta država treba da uradi ako Fijat odluči da izađe iz fabrike u Kragujevcu, Vlahović odgovara: „To bi bilo jako loše – ako oni odluče da napuste Kragujevac. Sa druge strane, mislim da oni imaju neku ugovornu obavezu do kada moraju da ostanu uzimajući u obzir količinu subvencija koje su dobili u tom aranžmanu sa državom. Ako bi Fijat izašao teško da država može sama da organizuje proizvodnju automobila, to smo već jednom imali i videli kako to izgleda“.

Ipak, Vlahović veruje da Fijat neće izaći iz fabrike u Kragujevcu.

„Ne vidim ni ekonomsku logiku da oni napuste Kragujevac kada su već toliko puno novca investirali. Mislim da Kragujevac ima, u odnosu na druge Fijatove fabrike automobila, komparativne prednosti. Pre svega, jeftinija radna snaga, već neka izgrađena infrastruktura, klaster proizvođača u automobilskoj industriji – sve to zajedno ne napušta se tako lako. To nije samo pitanje njihovih investicija nego i svih napora koji su načinjeni da se napravi jedan klaster automobilske industrije, uključujući i komponentaše. Izlazak Fijata bi sigurno jedan dobar deo proizvodnje komponenata za auto industriju takođe stavio pod znak pitanja. Mislim da bi to bila poslednja odluka. Verujem da postoji neko rešenje“, kazao je Vlahović.

On smatra da Fijat smanjuje broj zaposlenih u fabrici jer prodaja ovog modela ne ide kako su u italijanskoj firmi očekivali.

„To su sve mere koje treba da obezbede da Fijat nastavi da posluje sa nekom marginom“, ocenjuje predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Vlahović ističe da je fabrici u Kragujevcu potreban novi model koji će se tamo proizvoditi.

„Svaki model ima svoj rok trajanja, to smo samo mi u zatvorenoj ekonomiji bili naviknuti da vozimo stojadin i jugo zauvek. Sigurno da je vreme za novi model. Oni su pre godinu dana, ako se ne varam, napravili ristajling ovog novog modela koji su promovisali 2012., ali svakako novi model zahteva i odgovarajuće investiranje“.

Vlahović zaključuje da ne zna kakva je ugovor države sa Fijatom i da li se od države očekuje da delimično finansira pokretanje proizvodnje novog modela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com