Zapanjujuća istorijska greška

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je danas postignuti nuklearni sporazum između Irana i pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke, dodajući da će nastaviti da se brani protiv Teherana koji „konstantno poziva na uništenje Izraela“, prenosi RT.

Slika sa Netanjahuovog Tviter profila
Slika sa Netanjahuovog Tviter profila

„Već sada je moguće reći da je ovaj sporazum zapanjujuća istorijska greška za svet. Ovaj sporazum ugrožava mnoge zemlje, uključujući, naravno, i Izrael“, rekao je Netanjahu i dodao da „ovaj sporazum ni na koji način ne obavezuje Izrael. Iranski režim je posvećen uništenju Izraela i Izrael ima pravo i obavezu da se brani. Želeo bi da razjasnim – Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije atomsku bombu“.

„Široki ustupci su napravljeni u svim oblastima koje bi trebalo da spreče Iran da dobije nuklearno oružje. Želja da se potpiše sporazum je bila jača od svega“, izjavio je izraelski premijer.

Očekuje se da će Izrael nastaviti sa pokušajima sabotaže sporazuma lobiranjem američkih zakonodavaca.

„Implikacije ovog sporazuma u doglednoj budućnosti su veoma mračne. Država Izrael će angažovati sve svoje diplomatske snage kako bi se sprečilo potvrđivanje sporazuma“, izjavio je zamenik izraelskog ministra inostranih poslova Cipi Hotoveli.

Ranije danas, Iran i P5+1 postigli su konačan sporazum o iranskom nuklearnom programu. Ekonomske sankcije protiv Irana će biti ukinute odmah nakon verifikacije sporazuma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com