Zašto se ambasade Slovenije i Slovačke sastaju jednom mesečno?

Verovali ili ne, da bi razmenili poštu.

Odavno diplomatskim krugovima kruži priča kako je jedan slovenački ambasador u Evropi rekao kako se njegovo osoblje barem jedno mesečno sastaje sa osobljem slovačke ambasade. Razlog nisu nikakve špijunske aktivnosti, već prosto razmenjivanje pošte. Slovenci često dobijaju poštu namenjenu Slovacima i obrnuto.

I to nije slučaj samo sa tim ambasadama. Iste stvari Sloveniji i Slovačkoj se dešavaju širom sveta.

Te dve zemlje ne samo što imaju slično ime, već su im i zastave praktično identične. Zabuna je i više nego verovatna.

Tako je jednom prilikom i Džordž Buš, tada predsednik SAD, pričao o sjajnom sastanku koji je imao sa ministrom spoljnih poslova Slovačke. Taj čovek je bio Janez Janša, tadašnji premijer Slovenije… Ali sigurni smo da se takva omaška ne bi desila aktuelnom američkom predsedniku Donaldu Trampu s obzirom da je njegova supruga iz Slovenije.

Ali nisu Amerikanci vični mešanju ove, kako je jednom prilikom pisalo u Njujorkeru, dve male slovenske države. Primera je bezbroj. Milan Kučan, prvi predsednik samostalne Slovenije, 2002. godine je posetio Bukurešt uz najveće državne počasti. Tako je počašćen i intoniranjem slovačke himne.

Čak su ambasadori dve države u Londonu nedavno održali predavanje s jednom jedinom temom – kako razlikovati Sloveniju i Slovačku. I tom prilikom je slovački ambasador, postidjen što nije pripremio turističku prezentaciju svoje države, izjavio: “Možda Slovenci mogu da nam pomognu, ipak smo dosta slični”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com