Hoće li severnokorejski vojnici ratovati u Ukrajini, a ruski oslobadjati Seul?

Ocenjuje li ruski predsednik Vladimir Putin mogućim da u „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini budu angažovani dobrovoljci i vojnici iz Korejske Narodne Demokratske Republike ?

„Mi to ni od kog nismo tražili, nama to niko nije nudio, prema tome za tim nema potrebe“,odgovorio je ruski predsednik na više puta ponovljeno pitanje ruskih novinara.

Vladimir Putin svojski se trudio da svima utuvi u glavu da u Dogovoru o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji koji je potpisao sa severnokorejskim vodjom Kim Džong Unom nema baš ništa novo u odnosu na dosad postojeći,60-tih godina potpisani, Dogovor kome je istekao rok.I da Severna Koreja takve dogovore ima i sa drugim državama.

I po svetskim medijima toliko pominjani član 4,prema kome će dve zemlje jedna drugoj vojno priskočiti u pomoć u slučaju da neko izvrši vojnu agresiju na jednu ili drugu već je postojao.

Ali, nije negirao ni ruski predsednik, okolnosti u svetu su sad malo drugačije.

U ruskim medijima, za razliku od nekih zapadnih, komentari čitalaca nisu ukinuti, pa su ovi istog trena primetili da je Rusija u ratu s Ukrajinom, a da Korejska Narodna Demokratska Republika ima, prema anonimnim autorima komentara, 1,2 miliona vojnika, a mobilizacioni kapacitet joj je čak 4,7 miliona.Nije šala.

Ali drugi čitalac je ovog prvog pozvao na trezvenost, lapidarnom opaskom : čekaj,čekaj, kad budeš pozvan da oslobadjaš Seul…

Ruski su novinari ruskog predsednika više puta vratili na istu temu .

Što se Ukrajine tiče, on je rekao da Kijev nije počeo agresijom na Rusiju nego agresijom na Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku u trenutku kad njih Moskva još nije bila priznala.

Dakle, na taj slučaj se tačka 4 Dogovora ne odnosi.

Ali, novinari nisu odustajali : može li se, u smislu Dogovora, primena zapadnog oružja dalekog dometa smatrati aktom agresije, odnosno može li se aktom agresije smatrati gadjanje Belgoroda i ruske teritorije uopšte?

„To zahteva dodatno ispirivanje,ali to je blisko tome.Mi to analiziramo.O čemu se radi u datom slučaju?Ti koji isporučuju oružje smatraju da sa nama ne ratuju.Ja sam rekao,i u Pjongjangu, da mi u tom slučaju zadržavamo pravo da isporučujemo oružje u druge svetske regione . Imajuću u vidu naše dogovore sa KNDR, ja to ne isključujem.Gde će ono dalje dospeti, mi možemo reći da isti način .Zapadnjaci dostavljaju oružje Ukrajini i govore :mi dalje ništa ne kontrolišemo i nije važno kako ga oni primenjuju“, objašnjavao je Putin.

Toliko o izgledima da se severnokorejski vojnici pojave u Ukrajini,ali, interesovali su se ruski novinari dalje, kakvi su izgledi da član 4 Dogovora o zajedničkoj odbrani bude primenjen u uslovima korejske krize?

„Naravno,korejska kriza ima tinjajući karakter, ali mi polazimo od toga i tome se nadamo,da će i naši dogovori s KNDR biti u izvesnom stepenu faktor zadržavanja da .a kriza ne predje u zapaljivu fazu“, rekao je Putin prema sajtu Kremlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com