Investirati u Rusiju je ludo, baš zato bi i moglo da uspe

Kada su investicije u pitanju, ono što je komforno je retko i profitabilno, prenosi reči kompanije Research Affiliates medijska mreža Blumberg u osvrtu na trenutno stanje u Rusiji.

„Investirati u Rusiju definitivno nije komforno, ali bi se moglo isplatiti na duže staze“, smatraju u Research Affiliates-u.

Ono što investitore ohrabruje kada je u pitanju situacija u Rusiji, i pored gorućeg konflikta u Ukrajini, su mali spoljni dug i značajne devizne rezerve s kojima Rusija raspolaže. Takođe, dodaje se u izveštaju Research Affiliates-a, sankcije koje su uvedene Rusiji su „relativno blage“ u poređenju sa sankcijama nad Iranom, Kubom i Severnom Korejom. Dodaje se i da je ruska vlada poznata po tome da je spremna na razgovor u momentima kada je cena nafte niska, kao što je to sada slučaj.

Rusija

 

Blumberg u korist svojoj tvrdnji da je „ludo ulagati u Rusiju, ali da bi se baš zato moglo isplatiti“ navodi i podatak da je u Market Vectors Russia ETF (RSX), najveći ruski fond akcija u SAD, samo od avgusta prošle godine uplaćeno čak 861 milion dolara. Tako je vrednost jedne akcije RSX-a, i pored jučerašnje odluke Standard end Spursa da kreditni rejting Rusije spusti na takozvani đubre (neinvesticioni) nivo, danas porasla za 0,61% na 15,48 dolara. Istini za volju, pre samo dva meseca vrednost akcije RSX-a iznosila je skoro 21 dolar.

Na kraju krajeva, ono što investitore, dovoljno hrabre da prihvate rizik, može odvesti put Rusije je i činjenica da se upravo sada mogu zaključiti „jeftini“ ugovori, koji bi na duže staze mogli doneti gomilu novca. Uostalom, ponovo se javlja Research Affiliates, prognoza je da će ruske akcije godišnje rasti 16,9 odsto u narednih 10 godina, a to je najveći predviđeni rast kada su u pitanju razvijena i tržišta u usponu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com