Moskva: Sutra se otkriva spomenik žrtvama političkog terora

Moskva će danas dobiti novo mesto hodočašća mnogih gradjana bivšeg Sovjetskog saveza, ali i drugih zemalja.

Ruska država otkriva prvi spomenik žrtvama političkog terora iz 30-ih godina prošlog stoleća.

Iz 58 ruskih regiona, čija je istorija povezana sa političkim terorom XX veka, upućeno je 170 prirodnih kamenova koji će činiti memorijal „Zid boli“, a nalaziće se u osnovi ručno izradjenih „stepenica plača“.

Spomenik je uradio skulptor Georgij Franguljan. Memorijal će se nalaziti u Parku sećanja Muzeja istorije GULAG-a.

Otkrivanje ovog spomenika na Dan žrtava političkih represalija smatra se velikom prekretnicom i gledanju ruske države na politički teror XX veka.

Medjutim, ta se prekretnica dogadja u trenutku kad Josif Visarionovič Staljin u svim anketama ruskog javnog mnjenja zauzima veoma visoko mesto, a dosta pozitivno je prikazan i u brojnim serijama ili filmovima posvećenim dogadjajima iz njegovog vremena. S obzirom da Staljin simbolizuje pobedu nad fašizmom, može se pretpostaviti da pozitivno doživljavanje njegove ličnosti raste uporedo s evidentnim pokušajima revizije istorije Drugog svetskog rata.

Prema najnovijoj anketi Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja 75% anketiranih gradjana Rusije je reklo da znaju „o politički motivisanim progonima u SSSR 30-40 godina XX veka“, 53% misli da su pri tom stradali nevini ljudi, a 31% da su stradali Staljinovi protivnici, medjutim 65% ispitanih veruje da je represija bila rezultat „politike rukovodstva zemlje usmerene ka odredjenom cilju“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com