Muški u istoriju: Aleksandra Trusova ima 13 godina

Zbilja, gde je tu granica: dosad su skokove s četiri okreta u umetničkom klizanju izvodili samo muškarci, upravo je na jednom zvaničnom takmičenju to dvaput pošlo za rukom 13-godišnjoj ruskoj klizačici Aleksandri Trusovoj.

Na Svetskom prvenstvu za juniore u Sofiji, Trusova je u slobodnom programu izvela četvorostruki salhof, a zatim i četvorostruki tulup. Na tu se kombinaciju skokova u zvaničnom nastupu prvi put osmelila jedna žena. Pre nje su uspešne pokušaje imale francuska klizačica Surija Bonali i japanska klizačica Miki Ando, izveštava RT.

„Skočivši dva četvorostruka skoka, Trusova je zauvek ušla u istoriju sporta. Mislim, u narednih 100 godina teško da će nekome poći za rukom da ponovi taj uspeh. Možda, jedino Ane Šćerbakovoj”, rekao je trener Trusove.

Opisujući karakteristike devojčice on je rekao: „Strašna marljivost i izdržljivost. Kod nje kao da se unutra nalazi nepresušna baterija, ona se apsolutno ne umara… Nije ni fizički razvijena u skladu sa svojim godinama: njeni mišići rade kao mišići odraslog čoveka“, rekao je Aleksandar Željeznjak.

Da nastupa na seniorskim takmičenjima, Trusova će imati pravo tek 2020. godine.

Trusova je iz klizačke škole Eteri Tutberidze, trener joj je Aleksandar Železnjak. Iz iste su škole olimpijska pobednica Alina Zagitova, kao i Jevgenija Medvedeva, koja je zlato izgubila za dlaku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com