Putin : Gospodin Entoni Blinken je naš čovek!

Tvrdnja američkog državnog sekretara Entoni Blinkena da je njegov pradeda pobegao iz Rusije od pogroma nad Jevrejima nije se američkom novinaru Takeru Karlsonu učinila toliko bitnom da dopadne njegovog dvočasovnog intervjua s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Budući da smatra da se ta izjava zloupotrebljava u cilju demonizacije Rusije i budući da, prema njegovim saznanjima, Blinken nije jedini koji tu temu poteže, samo kako bi se pokazalo „kakvi su ovde varvari, kakvi ovde žive nitkovi i razbojnici“, ruski predsednik Vladimir Putin smatra je bitnom, pa je za odgovor iskoristio intervju s kremaljskim novinarem Pavlom Zarubinom.

Dakle, nikad nije dovoljno istorije.

„Sve to je u našim arhivima. Na primer, pradeda gospodina Blinkena zaista je otišao iz Ruske imperije. On se rodio negde u Poltavskoj guberniji, a živeo je i otišao iz Kijeva. Sad se postavlja pitanje :smatra li gospodin Blinken da je to iskonski ruska teritorija, Kijev i teritorije oko njega“, zapitao se ruski predsednik.

„Drugo – ako on priča da je pobegao iz Rusije od jevrejskih pogroma, to u najmanju ruku, hoću to da podvučem, znači da nikakve Ukrajine 1904.godine [nije bilo], a baš 1904.godine je pradeda gospodina Blinkena otišao iz Kijeva u SAD, znači nikakve Ukrajine tamo nije bilo, on sam kaže da je pobegao iz Rusije. Sudeći po svemu, gospodin Blinken je naš čovek“, zaključuje Vladimir Putin.

Putin kaže kako se priseća da su se pogromi dešavali na jugu, jugo-zapadu Ruske imperije, na teritoriji današnje Ukrajine.

„A u Kijevu, rekao sam, 1905. godine. Ako je predak gospodina Blinkena otišao 1904.godine, prvi pogrom u Kijevu, masovni pogrom, bio je 1905.godine, tako da je njegov pradeda ili prapradeda mogao o tome da sazna samo iz novina ili iz informacije, koja je tada stigla iz Kijeva „, tvrdi Putin.

“ U principu, takvi masovni negativni događaji nastali su početkom XIX veka, koliko ja znam, 1820, 1821.godine bio je prvi pogrom, takav masovan. Bez sumnje, ti zločini su se dogodili u Odesi, zatim u Melitopolju, u Žitomiru, u drugim gradovima sadašnje Ukrajine, u Belorusiji“, tvrdi Vladimir Putin, citiran na sajtu Kremlja.

On priznaje da se par dogadjaja slične vrste odigrao u Sibiru, ali napominje da je prvi takav pogrom tamo bio u vezi s ubistvom grčkog patrijarha u Konstantinopolju i da su Grci, koji su tamo živeli zaključili da su „Jevreji na ovaj ili onaj način učestvovali u pokušaju atentata na patrijarha.

“ Ali nije važno to. Važno je da su se tim pogromima usprotivili odredi otpora, sastavljeni od jevrejske i ruske omladine, a vlada, čak i carska, izlazila je s odgovarajućim stavovima i pokušavala da spreči te tragične događaje, izmedju ostalog i pomoću armije“, odgovorio je ruski predsednik na pitanje koje mu nije postavio američki novinar Taker Karlson, a koje je želeo da mu bude postavljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com