Advokati: Perčević se javlja u ponedeljak

Advokatska kancelarija Nalić saopštila je da će se biznismen Goran Perčević, za čije je hapšenje izdat nalog, najkasnije u ponedeljak javiti nadležnim državnim organima.

Da je izdat nalog za hapšenje Perčevića zbog 34 kredita u iznosu od 1 449 730 833 dinara uzetih od Univerzal banke, za koje su u trenutku uzimanja i rukovodstvo te banke i Perčević znali da ih ne može vratiti, saopštio je danas ministar policije Nebojša Stefanović.

Prethodno je premijer Srbije Aleksandar Vučić pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije rekao da se Perčevićem bave nadležni organi.

Slučaj Perčević izbio je praktično iznenada otprilike pre godinu dana, kada su blokirani računi najmanje tri firme vlasnički povezane sa ovim biznismenom: Interkomerc, Beohemija i Koteks. Dotad su se Goran Perčević i Zoran Žunič, prvi čovek Beohemije smatrali pripadnicima sasvim desetkovane grupe srbijanskih biznismena koji su se , i posle krize započete 2009.godine, održali na nogama. Obe firme su 2012.godinu završile sa dobiti. Iz vrlo visokih finansijskih krugova sredinom prošle godine su počela da stižu upozorenja da je Interkomerc pred krahom zbog igre menicama kojom se njegov prvi čovek zaneo te da će sa sobom u propast povući mnoge finansijere i dobavljače, medju kojima su i stotine seljaka na čiju propast niko neće obratiti pažnju.

Uglavom, iznos blokade Interkomerca i Beohemije i sa njima povezanih mnogih firmi rastao je ogromnom brzinom. Pul banaka na čelu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ocenio je da Biohemija ima proizvode sa budućnošću na tržištu pa se odlučio na konsolidaciju prenošenjem njenog poslovanja na račun firme Beohemija poslovni sistemi neopterećen blokadom i dugovima. Sa tog računa isplaćivane su samo plate zaposlenima i nabavka sirovina. Banke su odredile novo rukovodstvo te firme koje je naglašeno isticalo da poslovanje Beohemije poslovni sistemi sa Beohemijom nema ništa.

Interkomerc i Beohemija su krajem decembra podneli Privrednom sudu u Beogradu unapred pripremljeni plan reorganizacije. U trenutku podnošenja PPPR račun Interkomerca je bio blokiran iznosom od 6,89 milijardi dinara, a njegovog glavnog dobavljača Koteksa, koji je u toku pripreme ove operacije, prešao u 99% vlasništvo Interkomerca, za iznos od 3,476 milijardi dinara. Interkomerc je prošlu godinu završio sa neto gubitkom od oko 2,7 milijardi dinara.

Na osnovu planova reorganizacije Privredni sud je i za jednu i drugi firmu pokrenuo prethodni stečajni postupak koji podrazumeva da su blokirani svi postupci prinudne naplate sa računa tih firmi, kao i realizacije obezbedjenja potraživanja uključujući i različne poverioce.

Unapred pripremljeni plan reorganizacije koji je podneo Interkomerc usvojen je 15.septembra. Svi poverioci, razvrstani u šest klasa imali su osmodnevni rok od dana prijema rešenja suda da podnesu žalbe. Kako se izvestan broj poverilaca, kako su već pisale Ekonomske Vesti, nalazi u SAD, Rusiji i drugim stranim zemljama, potrebna je medjunarodna pravna pomoć da im se rešenje uruči, pa je stečajni upravnik Interkomerca za Ekonomske Vesti procenio da će sav posao oko PPPR biti završen do Nove godine.

Prethodno pripremljeni plan reorganizacije , koji je dakle prihvatila većina poverilaca u svakoj od klasa, podrazumeva reprogram duga dužniku pod uslovima koji u stvari znače delimičan otpis. Za trenutni razvoj dogadjaja značajno je napomenuti da su kod glasanja o PPPR uzdržane bile banke u stečaju , odnosno Agencija za osiguranje depozita u čijoj su one nadležnosti. Medju takve banke spada i Univerzal banka.

Interkomerc, Gorana Perčevića, poslovao je sa svim poslovnim bankama u Srbiji, sem Rajfajzen banke, i zaduživao se i preko četiri faktoringa. Poverilac mu je i Fond za razvoj Republike Srbije. Kad je firma podnela PPPR njena potvrdjena dugovanja kod 15 banaka i preko 1130 dobavljača iznosila su preko 20 milijardi dinara, a sa uslovnim potraživanjima Interkomerc je dugovao gotovo 240 miliona evra.

Najveći poverilac Interkomerca bila je firma Koteks iz Surčina (2,018 milijardi dinara), kojoj je Interkomerc postao vlasnik.

Oko 15,28 milijadi dinara činila su neobezbedjena potraživanja od Interkomerca. Najveća neobezbedjena potraživanja imao je Koteks.

Najveća potraživanja obezbedjena pokretnom i nepokretnom imovinom samog Interkomerca imala je Komercijalna banka (805,6miliona), a najveća potraživanja obezbedjena imovinom trećih lica imale su Poštanska štedionica (845,774 miliona) i AIK banka (834,289 miliona).

Šta će sada biti sa ovim planom reorganizacije-neizvesno je. Pogotovo ako nadležni organi postupkom obuhvate i imovinu Gorana Perčevića kako je najavljeno.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com