Sirija želi članstvo u Evroazijskoj ekonomskoj uniji

Sirijski premijer Vael Halki izjavio je danas će ulazak u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAU) omogućiti Damasku lakšu ekonomsku i trgovinsku saradnju sa prijateljskim narodima, prenosi RT.

sirija

„Pregovori sa Rusijom o pristupanju Evroazijskoj uniji i zoni slobodne trgovine su u toku. Mi ovo vidimo kao jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama, koji će omogućiti lakšu ekonomsku i trgovinsku saradnju“, rekao je Halki u izjavi za RIA novosti.

Prema rečima premijera, Rusija i Sirija su potpisale sporazume o izgradnji postrojenja za preradu gasa, elektrana i infrastrukture za navodnjavanje objekata.

Zemlje, takođe, pregovaraju i o novčanim pozajmicama Damasku.

„Pregovori sa Rusijom i Belorusijom o pružanju novih kreditnih linija se nastavljaju“, rekao je Halki.

On je izrazio nadu da će Rusija pomoći sirijskoj Vladi „da se izbori sa brutalnim napadima, koji uključuju i nepravedne ekonomske sankcije nametnute od strane Zapada“.

Halki je rekao da su kreditni sporazumi, potpisani od strane Sirije i Irana, već realizovani. Teheran je odobrio kredit od 3,6 milijardi dolara koji će se koristiti u naftnim projektima, kao i kredit vredan milijardu dolara namenjen kupvini hrane, lekova, bolničke opreme…

Sirijski premijer se posebno zahvalio Rusiji na donaciji 100.000 tona pšenice.

Pored Rusije i Belorusije, članice EAU su Kazahstan, Jermenija i Kirgistan. A, Tadžikistan trenutno ima status kandidata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com