Savetnik: Ko je sve angažovao Tonija Blera

Kazahstan, Azerbejdžan, Saudijska Arabija, Mongolija, Albanija i Srbija su države od kojih najviše prihoduje konsultantska kuća Tony Blair Associates, koju vodi bivši britanski premijer Toni Bler.

U svim ovim državama, izuzev Saudijske Arabaije, Blera je angažovala vlast. Tako u Kazahstanu on savetuje i poboljšava imidž na svetskom nivou predsedniku Nursultanu Nazarbajevu. Za ovaj posao, spekulišu britanski mediji, Bler je već nagrađen sa sedam miliona funti!

Toni Bler i Nursultan Nazarbajev

Ilham Alijev, Nazarbajevljev kolega po mnogo čemu iz Azerbejdžana, takođe je koristio usluge Tonija Blera. Alijev je Blera angažovao da mu pomogne sa problemima poput reputacije i „društvenih izazova“. Koliko je Bler zaradio od posla u naftom i gasom bogatom Azerbejdžanu nije poznato.

U Saudijskoj Arabiji konsultantska kuća bivšeg britanskog premijera, koji je tu poziciju napustio 2007. godine, savetuje naftnog giganta PetroSaudi i za te usluge je plaćen preko 40.000 funti mesečno. Bleru takođe sleduje i nagrada za svaki sklopljen ugovor u iznosu od 2 odsto od ukupne vrednosti posla.

U Mongoliju Toni Bler je pozvan nakon što se ta država „posvađala“ sa rudarskom korporacijom Rio Tinto oko rudnika zlata. Spekuliše se da je Bler za taj posao dobio više od milion funti.

Vrednost ugovora koje Toni Bler ima sa premijerima Srbije i Albanije, Aleksandrom Vučićem i Edijem Ramom, nije poznata.

Blerova kompanija Government Advisory Practice, koja posluje u okviru Tony Blair Associates-a, sarađivala je i sa vlastima u Kolumbiji i Brazilu.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com