Ruski milijarder pokreće potragu za vanzemaljcima

Ruski milijarder Juri Milner zatražio je od vodećih svetskih naučnika, uključujući i Stivena Hokinga, da mu pomognu u potrazi za vanzemaljskim životom, na istraživanje će u narednih 10 godina biti potrošeno 100 miliona dolara, prenosi RT.

„Ne postoji veće pitanje“, rekao je fizičar Hoking tokom prezentaciju u Londonu. „Vreme je da se posvetimo pronalaženju odgovora na pitanje – ima li života van zemlje?“.

„Mi smo inteligentni, mi smo živi, mi moramo znati“, zaključio je Hoking.

Milner, čije se bogatstvo procenjuje na 3,4 milijarde dolara, rekao je da će trošiti najmanje 10 miliona dolara godišnje u narednoj deceniji na „Breakthrough Listen“ – program koji će tražiti i dekodirati potencijalne znake vanzemaljskog života. On je, takođe, ponudio nagradu od milion dolara za pronalaženje najboljeg rešenja za komunikaciju sa vanzemaljcima.

„Verovatno postoje milijarde svetova poput Zemlje samo u našpj galaksiji. I sa sadašnjom, ili uskoro dostupnom, tehnologijom imamo šanse da saznamo da li je bilo koja od tih planeta dom za vodu, život, možda čak i umova. Nikad nije bio bolji trenutak da se napravi međunarodni napor velikih razmera kako bi se pronašao život u svemiru“, rekao je Milner.

Program „Breakthrough Listen “ će koristiti „Robert C. Byrd Green Bank“ teleskop u Zapadnoj Virdžiniji i „Csiro Parkes“ teleskop u Australiji, dva najmoćnija radio teleskopa na svetu. A, Milner će zauzvrat obezbediti petinu sredstava potrebnu za održavanje ovih teleskopa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com