Šuvalov: Rusija da se pripremi za nezaposlenost

Rusija, u kojoj je stopa nezaposlenosti u novembru 2014.godine bila samo 5,2 odsto, trebalo bi da se pripemi za njen rast u ovoj  godini, rekao je jutros prvi potpredsednik ruske vlade Igor Šuvalov.

Šuvalov je upravo imenovan za šefa obnovljene Antikrizne komisije, koju je u Rusiji vodio i 2008. i 2009.godine kada je ukinuta.

“Mnogi sadašnju situaciju ne vide kao šokantnu, ali to je pogrešno vidjenje stvari…Treba se pripemiti na izlazak ljudi na tržište kao nezaposlenih, treba se adaptirati na nove uslove”, rekao je Šuvalov na radnom doručku Sberbanke na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, a prenose RIA novosti.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je da će najkasnije do kraja sledeće nedelje ruska vlada usvojiti antikrizni program, a Šuvalov je procenio da će taj program Rusiju koštati  1375 milijardi rubalja (1evro danas je 75,7 rubalja) i finansiraće se delom iz ruskog budžeta i Fonda nacionalnog blagostanja. Šuvalov je rekao da će u Antikriznoj komisiji član biti i predsednik Sberbanke German Gref, a da će kao ekspert na dnevnoj bazi biti konsultovan bivši ruski ministar finansija i veliki kritičar sadašnje ruske vlade Aleksej Kudrin, koga ruski mediji ozbiljno sumnjiče da ima ambiciju da zasedne na mesto Medvedeva.

Šuvalov je rekao da Antikrizni program ruske vlade za ambiciju upravo ima da se Rusija prilagodi novonastaloj situaciji : “Za to imamo 2015.godinu”, rekao je Šuvalov koji  predvodi rusku delegaciju u Davosu, gde je Rusija na dnevnom redu tek trećeg dana Svetskog ekonomskog foruma, umesto prvog kako je prethodnih godina bilo uobičajeno.

Nivo i brojnost ruske delegacije u Davosu, u kojoj nema ni ruskog predsednika Vladimira Putina ni ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, i okasneli termin namenjen Rusiji, ruski list Vedomosti tumači obostranom devalvacijom interesa: i Rusije za Davos i Davosa za Rusiju. Ruska delegacija u Davosu broji samo 67 ljudi, piše list, dok američka ima 791 člana, nemačka 216 članova. Manje od ruske ima kineska delgacija- 56 ljudi.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com