Tunis hoće u Carinski savez s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom

Tunis se nada skorom uključenju u Carinski savez Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgizije, izjavio je tuniski ambasador u Moskvi Ali Gutali.

„Carinski savez, to je veoma važna struktura i mi želimo da se priključimo tom savezu putem stvaranja zone slobodne trgovine. Zalažemo se za stvaranje takve zone sa Evroazijskim savezom i preduzeli smo odredjene mere, ali je potrebno vreme“, rekao je Gutali  a prenosi ruski list Vzgljad.

Posle poduže uporedne analize ekonomske veličine Rusije i Tunisa, kao i obima njihove sadašnje ekonomske saradnje, list Vzgljad zaključuje da su motivi Rusije za ovo proširenje Carinskog saveza pre svega geopolitički dok su motivi Tunisa ekonomski.

Rusija je peti po veličini izvoznik na tunisko tržište, prošle godine je na tuniskom tržištu prodato ruske robe za 224 miliona dolara, a na ruskom tržištu tuniske robe za 137 miliona dolara.

Tunis se ranije ponudio da svojom robom – voćem, povrćem i sirevima – na ruskom tržištu nadomesti zabranjenu zapadnoevropsku robu.

Mada su gradjani Rusije dobili bezvizni režim od 90 dana za ulazak u Tunis, od 7 miliona turista, koliko godišnje boravi u Tunisu, samo 300.000 su ruski turisti, iako 15 miliona Rusa svake godine putuje u inostranstvo.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com