NBS: Investitori osetljivi zbog „rizika iz međunarodnog okruženja“

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto.

„Donoseći ovu odluku Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da su na to u najvećoj meri uticali faktori sa privremenim dezinflatornim dejstvom kao što su niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, snažan pad cena nate, kao i nizak rast regulisanih cena“, saopštila je NBS i dodala da se kretanje međugodišnje bazne inflacije, koja je u decembru prošle godine iznosila 2,3% i približila se donjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja, ukazuje na kratkoročni dezinflatorni uticaj pomenutih faktora.

Narodna banka Srbije je istakla i da do sada preduzete mere monetarne politike i postepeno slabljenje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova hrane, uz očekivane korekcije regulisanih cena, doprineće da se inflacija vrati u granice cilja od 4±1,5%.

„Održanju niske i stabilne inflacije u srednjem roku doprineće niska domaća tražnja i niska inflacija u zoni evra“, konstatovano je na prvoj ovogodišnjoj sednici Izvršnog odbora NBS.

Izvršni odbor je konstatovao i da su i dalje prisutni rizici iz međunarodnog okruženja, koji su povećali osetljivost investitora prema ulaganjima u rastuća tržišta. Međuanrodni tokovi kapitala zavisiće i od karaktera monetarnih politika najvećih centralnih banaka, pre svega FED-a i ECB-a, kao i od geopolitičkih dešavanje, dodaje Izvršni odbor NBS.

„Sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, s druge strane, doprineće smanjenju unutrašnjih i spoljnih neravnoteža i manjoj osetljivosti na uticaje iz međunarodnog okruženja, kao i održavanju makroekonomske stabilnosti“, ocenio je Izvršni odbor NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije biće održana 12. februara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com