Postoji li tajni sporazum Beograda i Mustafe?

Bivša poslanica u Skupštini Kosova doktor Rada Trajković rekla je za Ekonomske Vesti da kosovski Srbi ne bi trebalo da podrže najavljenu privatizaciju Kombinata Trepča, ali da se plaši da je zvanični Beograd postigao neki tajni sporazum sa Prištinom o ovom pitanju.

„Iskreno da vam kažem upravo sada nešto pokušavam da animiram neke vaše kolege, vidim svi nešto ćute. Stav Srba je da je to jedan potez koji ne bi smeo da bude podržan od strane srpskih poslanika u kosovskom parlamentu“, rekla je gospođa Trajković i dodala: „Ja se bojim samo da ne postoji neki tajni sporazum između Beograda i Mustafe (premijer Kosova Isa Mustafa prim.aut), s obzirom da je on to vrlo brzo to stavio na dnevni red. Plašim se da ne postoji neka šira kombinacija Telekom-Beograd-privatizacija Trepče“.

Ona je kazala da će Albanci, ako budu birali strateškog partnera za Trepču, preko njega moći da „odrade“ i mnoge druge stvari.

„Ne znam da li postoji dogovor, ali bojim se. Juče smo uglavnom slušali o kralju Milutinu i to je lepa simbolična priča, ali nama su potrebne suštinske stvari kao što su Trepča i Zajednica srpskih opština“, zaključila je Trajkovićeva.

Da podsetimo, juče je na sednici Predsedništva Skupštine Kosova doneta odluka da se ubrza rad na pretvaranju Trepče u javno preduzeće.

Rudarski gigant Trepča, koji je od samoproglašenja nezavisnosti Kosova podeljen na južni, pod kontrolom Prištine, i severni deo, pod kontrolom Srba sa severa Kosova, nalazi se u katastrofalnom stanju i duguje, tvrde stručnjaci, više nego što vredi.

Sporenja oko toga ko je vlasnik Trepče, Srbija ili Republika Kosovo, trebalo bi da se reše u Briselu. Odgovor na to pitanje pre dve godine samoinicijativno je dala Ambasada SAD u Prištini. Oni su tada, nakon što je Vlada Srbije potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa američkim konzorcijumom “New Power Generation”, a u vezi sa Rudarsko-metalurškim i hemijskim kombinatom Trepča, istakli da Vlada Srbije nema nadležnosti nad Trepčom i da je prava adresa za sva pitanja u vezi sa tom kompanijom Vlada Kosova.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com