Bajatović: Južni tok nema alternativu

Svi alternativni pravci koji se predlažu kao alternativa Južnom toku nisu realni u skorijem i srednjem vremenskom periodu, izjavio je na konferenciji The Economist – Svet u 2015. Dušan Bajatović.

Bajatović je ocene o Južnom toku, za koji veruje da je samo privremeno stopiran, izneo kao „Dušan Bajatović, a ne kao direktor Srbijagasa“.

Sve alternative koje se predlažu Južnom toku nisu realne u narednih 5 do 10 godina, a i za njihovu realizaciju bila bi potrebna potpuna promena gasne infrastrukture zemalja poput Bugarske i Hrvatske, zavisno od plana, jer samo tako bi jugoistočna Evropa bila obezbeđena gasom, ocenio je Bajatović i dodao da je Južni tok zaustavljen zbog geopolitičkih razloga, a ne zbog sukoba sa zakonodavstvom EU.

„Ako je gasovod TAP mogao da dobije izuzeće iz Trećeg energetskog paketa zašto ne bi mogao i Južni tok? Neka se dogovore EU i Rusija, pa neka to onda nazovu četvrtim, petim energetskim paketom, nebitno“, rekao je Bajatović.

On je prisutnima skrenuo pažnju da je Evropa i dalje u velikoj meri zavisna od ruskog gasa i da se ta zavisnost povećava.

Kada je u pitanju situacija sa gasom u Srbiji, Bajatović je rekao da je skladište u Banatskom dvoru „skoro puno“ i da je domaća proizvodnja dovoljna da građani Srbije ne moraju da strepe za gas sledeće godine čak ni u „najgorem slučaju“ misleći na odnose između Rusije i Ukrajine, odnosno EU.

Dušan Bajatović se nije složio da je Srbiji hitno neophodan prelazak na izvore obnovljive izvore energije i dodao da se i u EU, pre svega Nemačkoj, vode ozbiljne rasprave o isplativosti zelene energije.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com