Banke u petak o švajcarcima

Predstavnici banaka u Srbiji će u petak, 23. januara, razgovarati o najboljim rešenjima koja bi pomogla da njihovi klijenti lakše otplaćuju kredite indeksirane u švajcarskim francima, potvrdjeno je u sredu agenciji Beta.

Bankari će se sastati u Udruženju banaka Srbije, a na taj skup će biti pozvani i predstavnici Narodne banke Srbije.

Za sada bankari nemaju jedinstven predlog za lakšu otplatu kredita indeksiranih u francima i na tom sastanku bi trebalo da utvrde da li će svaka banka, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti najbolje rešenje.

Bankari se slažu da ni bankama ni klijentima nije u interesu da gradjani, zbog naglog jačanja franka, nakon prošlonedeljne odluke švajcarske centralne banke da ukine fiksirani paritet franka i evra, ne mogu da uredno izmiruju svoje mesečne rate, zbog čega bi bile aktivirane hipoteke na te pozajmice.

Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za franak iznose oko 1,1 milijrade franaka, od čega se najveći deo odnosi na stanovništvo (oko milijardu franaka).

Najčešći predlog za rešavanje problema u otplati tih kredita je da se oni konvertuju u evre, a predstavnici klijenata banaka su predlagali i fiksiranje kursa dinara prema franku.

„Fiksiranje kursa na nivou od 102 dinara za švajcarski franak, koje znači eliminisanje deviznog rizika za korisnike ovih kredita, znači ne samo trošak po banke, već nije korektno prema korisnicima kredita koji su inicijalno bili oprezniji i zadužili se u evrima, jer oni i dalje ostaju izloženi deviznom riziku u koji su svesno ušli“, ocenila je ranije NBS.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com