Beogradski sajam turizma: Upoznajte karipski biser

Na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji se održava od 19. do 22. februara, ove godine će se prvi put predstaviti Jamajka.

„Jamajka je treće po veličini ostrvo u Karibima, deo Velikih Antila, sa oko 120 kilometara dugim peščanim plažama, nekoliko vodopada, šest planinskih venaca, bujnom vegetacijom i raznovrsnim sadržajima i smeštajnim kapacitetima različitih kategorija“, navodi se u saopštenju Beogradskog sajma turzima.

Jamajčanska kultura predstavlja bogatu mešavinu kultura koje su se u njoj razvijale. Prvobitni doseljenici Taino i španski osvajači koji su došli nakon njih, a potom i britanski, dali su doprinos razvoju kulture Jamajke. Dom rastafarijanaca, ovo ostrvo predstavlja i pobunu boja – crvene, zlatne i zelene. Cenjeno kao mesto rođenja Boba Marlija, Jamajka i dan danas u srcu nosi rege muziku. U glavnom gradu Kingstonu postoji muzej sa njegovim imenom gde se mogu videti i stvari koje su mu pripadale.

„Još 30-ih godina prošlog veka holivudski glumci na čelu sa Erolom Flinom otkrili su čari i lepote ostrva koje nudi za svakog po nešto. Jan Fleming je napisao svoje romane o Džejmsu Bondu u kući Golden Eye na plaži koja je danas turistička atrakcija i koja se zove Džejms Bond, a čuveni pevač Hari Belafonte rođen je na Jamajci“, dodaje se u saopštenju.

Jamajka je otkrivena 04. maja 1494. godine, a otkrio ju je Kristofor Kolumbo u svojoj potrazi za Novim svetom.

Osim turizma najveći doprinos nacionalnom dohotku daju izvoz boksita i poljoprivreda. Jamajka ima preko milion turista godišnje, od kojih oko 700.000 poseti letovališta Montego Bej ili Oćo Rios krstareći Karibima na luksuznim brodovima. Jamajka je poznati proizvođač kafe, šećera, začina, papaje i tropske biljke jam, a deo kulture su pirinač i grašak, rum, kriket i muzika koja se čuje na svakom koraku.

Negril i zaliv Montego su dva glavna obalna odmarališta na Jamajci, koja privlače turiste zahvaljujući belim peskovitim plažama, kafeima i klubovima koji žive 24 sata, kvalitetnim restoranima i golfom svetske klase. Opušteni Negril diči se plažom od 7 km, dok se prometni zaliv Montego može pohvaliti reputacijom grada idealnog za provod.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com