Plan B za Železaru Smederevo počinje u ponedeljak

Na predlog privatizacionog savetnika firme KPMG Vlada Srbije je odlučila da ne potpiše ugovor sa američkom firmom Esmark kao strateškim partnerom u postupku privatizacije Železare Smederevo.

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Vlada od američke firme nije dobila garancije da će se čuvati naš obrtni kapitali i da neće biti potrošene sve sirovine, a onda fabrika napuštena.

Ali, rekao je Vučić, Vlada od Železare Smederevo ne odustaje i u ponedeljak će biti raspisan javni poziv za sklapanje menadžment ugovora za upravom nad železarom, jer „mi nismo sposobni da vodimo železaru profitabilno, nismo sposobni sa njom da zarađujemo pare i niko nikada u Srbiji, sa njom, nije bio“.

Vučić je rekao da očekuje da menadžment ugovor bude potpisan 10 dana po objavljivanju javnog poziva, da očekuje da će do kraja marta biti povećan kapacitet prve peći sa 380 hiljada na milion tona i da će najkasnije u novembru biti pokrenuta druga peć i kapacitet podignut na 1,5 do 1,6 miliona tona.

On je rekao da država više neće subvencionisati Železaru Smederevo, ali da očekuje pomoć Evropske unije sa kojom je u dnevnom kontaktu.

Vučić je rekao da je o ishodu pregovora sa Esmarkom obavešten i MMF i da je sa MMF-om „sve pod kontrolom.

U ime privatizacionog savetnika Boris Milošević je rekao da privatizacioni savetnik nije mogao da nađe ekonomsko opravdanje sa potpisivanje ugovora sa Esmarkom, jer ni minimum interesa Republike Srbije nije bio zaštićen iako je srpska strana u pregovorima bila vrlo kooperativna.

On je rekao da je Železara Smederevo 2014. godine imala gubitke od 120 miliona evra, a u januaru 2015. sedam miliona dolara i da je trenutna vrednost kapitala železare značajno negativna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com