Bugarin vraća „staklaru“ Srbiji, ako mu otpišu dugove

Bugarski tajkun Cvetan Vasilev u pismu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, obećao je da će vratiti Srpsku fabriku stakla državi i tako konvertovati svoje dugove, saznaju Večernje novosti.

vasilev

Ukoliko se ovaj dogovor i obistini, a dugovanja za gas i struju zamene za akcije prema berzanskoj vrednosti, država će moći da preuzme osminu preduzeća. Ipak, postoji i mogućnost da se vrednost akcija spusti i Srbija tako dobije – veći deo Staklare.

Fabrika je državi za energente dugovala oko 950 miliona dinara, od čega je najveći deo odlazio na neplaćena potraživanja za gas, zbog čega je Srbijagas i blokirao račun paraćinskog preduzeća. Kako je vrednost akcije Srpske fabrike stakla 430 dinara, ako država pretvori dugovanja u akcije – dobiće 2,2 miliona ovih hartija od vrednosti. Ukupno ih je 16,7 miliona.

Bez obzira na dogovor oko konverzije neplaćenih računa, rukodovstvo fabrike je, mimo odluke bugarskog vlasnika, u međuvremenu počelo da smanjuje dug za energente. Zahvaljujući dobroj prodaji, Srpska fabrika stakla u Paraćinu uspela je prethodnih dana da isplati veliki deo dugovanja za gas i već početkom naredne nedelje očekuje se isplata i ostatka duga, pa će blokada biti skinuta.

Ovu dobru vest za sve zaposlene potvrdio je Boban Nikodijević, predsednik sindikata „Nezavisnost“ SFS.

„Sezona je zimnice i imamo dobro prodaju tegli, a i prodaja staklenih boca je krenula, tako da smo već desetak dana skidali blokadu sa računa. Preostalo je još možda oko 30 miliona dinara duga po blokadi, kako bi nam račun posle deset meseci konačno proradio za normalno poslovanje. Odmah nakon toga, otvara se mogućnost da počnemo da plaćamo dugovanje za struju, tako da verujem da su najgori dani za nas prošli“, kaže Nikodijević.

Odluku da dugovanja za energente izmiruje iz tekućeg poslovanja donelo je rukovodstvo fabrike zato što vlasnik, bugarski državljanin Cvetan Vasilev, i pored obećanja da će nabaviti novac „sa strane“, još uvek to nije učinio.

Ovakav rasplet situacije svi u SFS su priželjkivali, posle višemesečne strepnje da će fabrika biti ugašena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com