Čekamo: Gas poskupljuje za 13 odsto, računa se nova cena struje

Cena gasa za domaćinstva koja su priključena na mrežu Srbijagasa od marta će poskupeti u proseku za 13 odsto, saopštila je Agencija za energetiku Srbije, dok su u Elektroprivredi Srbije u toku „ozbiljne kalkulacije“ koje će pokazati da li će doći do poskupljenja električne energije, izjavio je resorni ministar Aleksandar Antić.

Agencija za energetiku je istakla da do poskupljenja gasa, od 02. marta, dolazi zbog rasta kursa dolara, uprkos nižoj ceni ovog energenta u prvom kvartalu 2015. godine za 8,6 odsto.

„Prosečna promena cena za domaćinstva, kod svih distributera izuzev Srbijagasa, iznosi 5,6 odsto. Kod JP Srbijagas došlo je i do promene cene korišćenja gasnih mreža, koje nisu menjane od 2011. godine, pa će cena gasa za domaćisntva priključena na mrežu JP Srbijagas biti veća u proseku za 13 odsto. Nakon ovog povećanja, uprosečena cena gasa za sva domaćinstva Srbijagasa biće 52,4 dinara po m3, a kod svih ostalih distributera 53,2 dinara po m3 (bez PDV-a)“, navodi se u saopštenju Agencije.

S druge strane, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da će najkasnije za dva meseca javnost biti obaveštena o eventualnom poskupljenju struje. On je na predstavljanju korporativizacije Elektroprivrede Srbije, koja će biti podeljena u tri preduzeća, rekao da će na odluku o poskupljenju struje uticati i aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Na ovom događaju predstavljeni su članovi Odbora izvršnih direktora EPS-a Aleksandar Surla, izvršni direktor za finansije, ekonomske i računovodstvene poslove, Dragana Rajčić, izvršni direktor za korporativne poslove, Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Dragan Jovanović, izvršni direktor za proizvodnju energije, Zoran Rajović, izvršni direktor za distribuciju električne energije i upravljanje distributivnim sistemom, Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za snabdevanje na veliko električnom energijom i Tomaž Orešič, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom. Na čelu Odbora izvršnih direktora EPS-a nalazi se Aleksandar Obradović, direktor ovog preduzeća.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com