Mihajlović: Država je mogla da spasi 3.000 radnika

Od 5.000 radnika, koliko će izgubiti posao zbog odlaska 188 neprivatizovanih preduzeća u stečaj, mislim da smo mogli da spasimo oko 2.500 do 3.000 kroz ulaganja i podržavanje određenih projekata, rekao je za portal Ekonomske Vesti Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

„Uglavnom je reč o ljudima koji imaju preko 45 godina, znači od 25 do 30 godina radnog staža, i njima prekvalifikacije neće mnogo značiti jer sigurno je da će se teško zaposliti, današnje tržište rada je upodobljeno mladima koji traže prvo zaposlenje. Što se tiče otpremnine koja im se daje, a koja će iznositi nekih 4 do 5 hiljada, evra, to će se brzo potrošiti i svi ovi ljudi će vrlo verovatno postati socijalni slučajevi koji će se naći na tržištu rada bez neke perspektive da zaista i nađu novi posao“, ističe Mihajlović.

stečaj

 

On otkriva da se na spisku preduzeća koja će otići u stečaj nalazi 15-ak kompanija sa od 300 do 500 zaposlenih, a da neke od njih imaju zaključene ugovore o izvozu sa stranim firmama.

„Ti ugovori će sada propasti. Zato mislim da nije baš srećno ovo rešenje koje je Vlada Srbije donela“, smatra Zoran Mihajlović.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com