Da li je EPS dobra kompanija ili velika opasnost

Da li je Elektroprivreda Srbije, i pored svih nedostataka, dobra kompanija, kako tvrdi bivši predstavnik Srbije u Medjunardnom monetarnom fondu Srboljub Antić, ili je najveća potencijalna opasnost za budžet Srbije kako tvrdi Fiskalni savet? Ili je i jedno i drugo? Može li EPS da ostane ili postane dobra kompanija i bez najavljene prodaje manjinskog paketa, koji je najavio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Povodom najave da će Medjunarodni monetarni fond nadzirati restrukturianje naših javnih preduzeća, Antić je za časopis „Biznis i finansije“ analizirao slučaj EPS. On je zaključio da je EPS kompanija koja „u toku razvoja nije imala promašaje u izboru tehnologije“, nije prezadužena, ali ima dve važne mane: visoku prosečnu starost elektrana i prevelik broj zaposlenih. Niska cena električne energije i „to što država nameće EPS-u obavezu snabdevanja većeg broja preduzeća koja ne plaćaju električnu energiju, a neplaćanja računa se tolerišu i gradjanima“ koje je Antić takodje analizirao ne mogu se staviti na teret samom preduzeću.

Antić veruje da bi bile potrebne tri do četiri godine da se EPS transformiše u profitabilno preduzeće pre svega obezbedjivanjem beneficija za one koji žele dobrovoljno da napuste preduzeće, gradnjom zamenskih kapaciteta za prestarele elektrane, podizanjem cene struje i obezbedjivanjem njene uredne naplate.

„Neka istraživanja pokazuju da vlasništvo nije dominantni faktor uspešnosti u ovoj grani. U slučaju EPS-a, gde je državno vlasništvo evoluiralo u partijsko, bilo bi teško naći manjinskog kupca, s obzirom na stanje u bilansima“,kaže Antić.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com